Peter Vanlaerhoven en Pascale Matthijssen van kwekerij Lowgardens.
Peter Vanlaerhoven en Pascale Matthijssen van kwekerij Lowgardens. FOTO PLATFORM BREDA MAAKT MIJ BLIJ

Steuntje in de rug voor Wernhoutse kweker

WERNHOUT - De lockdown maakt dat kwekerijen en tuincentra in de regio veel inkomsten mislopen. Dat ervaren ook voor Peter Vanlaerhoven en Pascale Matthijssen van kwekerij Lowgardens uit Wernhout. Met de hulp van het platform Breda Maakt Mij Blij hopen zij nu alsnog 4.000 van hun bijzondere planten aan de man te brengen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Via-via is het Bredase platform bij de aan de Maalbergenstraat in Wernhout gevestigde kwekerij terechtgekomen. Eigenaar Peter Vanlaerhoven kan de aangeboden hulp prima gebruiken, zo maakt hij duidelijk. “Sinds zes jaar zijn we met de kwekerij bezig. Wij hebben een heel specifiek assortiment van plantensoorten die elders niet of nauwelijks gekweekt worden. Die planten kom je dus bij de reguliere kweker amper tegen. Wij zijn vooral gericht op de particuliere markt. Voor het uitbreken van het coronavirus stonden we daarnaast vooral veel op beurzen en evenementen. Die worden al een tijdje niet meer gehouden. Particulieren kunnen inmiddels wel op afspraak bij ons langskomen, maar onze afzet is bij lange na niet wat het geweest is. Alles bij elkaar hakt het er financieel flink in.”

Om ervoor te zorgen dat 4.000 plantjes van Peter Vanlaerhoven en Pascale Matthijssen niet in de container eindigen, komt het team van Breda Maakt Mij Blij in actie. Iedereen wordt daarbij opgeroepen om zogezegd de lente in huis te halen door een setje van de bijzondere plantjes van kwekerij Lowgardens te bestellen. Dat bijzondere zit hem volgens de Wernhoutse kweker in de kweekwijze. "Wij zaaien en stekken alles zelf en dat doen wij onbespoten en met natuurlijke middelen,” vertelt hij. Zo maken we de wereld een stukje mooier."

Het duurzame aspect van zijn kweekmethoden is volgens Peter Vanlaerhoven een belangrijke reden geweest dat het platform Breda Maakt Mij Blij bij hem is beland.

“Eerlijk gezegd wist ik van het hele bestaan van het platform niet af. In die zin kwam het voor mij echt als een verrassing. Maar uiteraard wordt het zeer gewaardeerd dat op deze manier wordt geprobeerd ons een hart onder de riem te steken.”


Overschot

Het is alweer bijna een jaar geleden dat het platform Breda Maakt Mij Blij werd opgericht.

Vanuit de behoefte aan een positief geluid, besloten de initiatiefnemers in het voorjaar van 2020 om boeren en telers gaan helpen die door de coronacrisis met een overschot aan producten bleven zitten. "We hebben talloze producten gered, zoals flessen wijn, pompoenen en heel veel bloemen," vertelt Frank Haagen van Breda Maakt Mij Blij. Het platform houdt zich overigens niet alleen meer bezig met het redden van producten. Zo heeft Breda Maakt Mij Blij zich ingezet voor Stichting Nora Werkt en lvoor Reptielenhuis De Aarde in Breda.

Nu worden dus eveneens de schouders gezet onder een actie voor de Wernhoutse kwekerij Lowgardens. Via www.bredamaaktmijblij.nl, www.facebook.com/bredamaaktmijblij en www.instagram.com/bredamaaktmijblij kunnen vanaf nu voor 17,50 euro setjes van vijf plantjes worden besteld. Hierbij is er keuze uit drie categorieën: Bloemetjes & Bijtjes, Eet Smakelijk en Vogelvriendelijk. De setjes kunnen worden opgehaald op zaterdag 3 april van 10.00 uur tot 13.00 uur bij Brouwerij Frontaal aan de Liniestraat 31 in Breda. [n]