De camera registreert de verrichtingen van Chantal Dobbe.
De camera registreert de verrichtingen van Chantal Dobbe. FOTO CHANTAL DOBBE

Camera volgde stembureauvoorzitter Chantal op de voet

KLEIN ZUNDERT - Een dagje het stembureau in Klein Zundert runnen is Chantal Dobbe wel gewend. Dat deed ze als stembureauvoorzitter vier jaar geleden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen immers ook al. Deze keer zag het er echter net iets anders uit en niet alleen vanwege de coronamaatregelen die in acht moesten worden genomen. De gehele dag werd ze namelijk op de voet gevolgd door een cameraploeg van NPO1 Vandaag.


DOOR ADDO SPRANGERS


In haar veertiende jaar als stembureaumedewerkster maakte ze in 2017 haar debuut als stembureauvoorzitter. Ze volgde daarmee haar vader en voormalig VVD-politicus Ger van Haaren op, die toen de voorzittershamer na tien jaar neerlegde. Het leverde Chantal Dobbe destijds een artikel in de Zundertse Bode op.


Portret

Dat artikel werd in de aanloop naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen via Internet opgeduikeld door de redactie van NPO1 Vandaag en de interesse in Chantal Dobbe was geboren. Via de Gemeente Zundert werd contact met haar gelegd voor en kreeg ze een interviewverzoek. “Zo kwam het althans bij mij over,” vertelt ze. “Later bleek het toch meer te gaan om het maken van een portret en een item over verkiezingen in coronatijd.”


Vreemd

Uiteindelijk reisden een cameraman en een politiek verslaggever af naar Zundert om Chantal Dobbe de hele dag te volgen. “Woensdagochtend om 7.00 uur stonden ze al bij stembureau Levenslust op de stoep om alle voorbereidingen op de dag vast te leggen,” vertelt ze. “Het opbouwen van het stemlokaal, de uitleg aan de stembureauleden in verband met de extra maatregelen, noem maar op. Ook de opening van het stembureau werd vastgelegd, net als de manier waarop ik en de andere vier stembureauleden de stemmers wegwijs maakten. Tot 17.00 uur is er gefilmd. In het begin was het wel wat vreemd om zo op de voet te worden gevolgd, maar na een uur was ik me al niet meer echt bewust van de camera. Ook het microfoontje op mijn kleding voelde ik al snel niet meer.”


Juiste weergave

Uiteraard werd niet alleen Chantal Dobbe geïnterviewd. Ook burgemeester Joyce Vermue kreeg vragen voorgelegd, net als stemmers die aan een kort interview wel wilden deelnemen. “En er werd nog speciale aandacht besteed aan mijn vader toen die kwam stemmen. In het hele item is er in totaal zo’n vier minuten tijd aan Zundert besteed. Wat dat betreft relatief weinig beeld gezien de tijd die ze eraan besteed hebben. Toch was ik wel tevreden over het resultaat. Het was een juiste weergave van de gebeurtenissen van die dag. Ik heb er ook veel positieve reacties op gehad.”[n]


'Na een uur was ik me al niet meer echt bewust van de camera'

Ger van Haaren in het stemhokje.