Blije gezichten bij de ontvangst van het paaspresentje.
Blije gezichten bij de ontvangst van het paaspresentje. FOTO TESS MUTSTERS

Liefde en passie bij De Zonnebloem

ZUNDERT - Nationale vereniging De Zonnebloem bestaat inmiddels al 75 jaar en de afdeling Zundert mag hier al bijna 55 jaar deel van uitmaken. In de aanloop naar Pasen werden er door alle vrijwilligers presentjes uitgedeeld aan de gasten. Voorzitter Jeanine van Bedaf vertelt meer over deze actie en de vereniging zelf.


DOOR TESS MUTSTERS


"Rond een aantal feestdagen delen we eigenlijk altijd een attentie uit aan onze gasten," legt voorzitter Jeanine van Bedaf uit. "Zeker nu we met corona maar zo weinig kunnen doen, vinden we het extra belangrijk om aan onze gasten te laten weten dat we nog wel aan ze denken. Om ze nog even een extra hart onder de riem te steken."


Waardevol

Vereniging de Zonnebloem is dus al een behoorlijke tijd in Zundert actief. "We zijn een vereniging voor mensen vanaf achttien jaar met een lichamelijke beperking," legt ze uit. "Dit kunnen mensen met een handicap zijn, of mensen die slecht ter been zijn. De huisbezoeken zijn het belangrijkste onderdeel in ons programma. Daarbij gaan onze vrijwilligers, bijvoorbeeld een keer per week, op bezoek bij de gasten en maken ze een praatje. Zo geven we mensen die anders wat makkelijk eenzaam zouden worden een moment om naar uit te kijken." Naast de huisbezoeken organiseert de vereniging ook kleine vakanties en reisjes. "Soms gaan we naar een in de buurt gelegen dorp, of naar een stad wat verder weg. We maken ook vaartochten en regelen weekjes weg als een vakantie. We merken wel echt dat onze gasten dat echt heel erg leuk vinden om te doen. Ze zijn dan eens van huis, leren nieuwe mensen kennen, dat is heel waardevol voor mensen die niet zoveel bewegingsvrijheid hebben."


Leden, gasten en vrijwilligers

Inmiddels heeft De Zonnebloem in Zundert 162 gasten en 53 vrijwilligers. Van zowel de vrijwilligers en de gasten merkt het bestuur dat het aantal terugloopt. Janine benadrukt dat de vereniging echt een waardevolle toevoeging kan bieden. Wel merkt ze dat mensen de weg naar de vereniging niet goed kunnen vinden. "Je kunt je natuurlijk aanmelden op onze website, maar een groot deel van onze doelgroep weet niet goed hoe ze met het internet moet werken. Daarom kunnen mensen ook altijd bellen. Ook als je iemand kent die niet goed ter been is en wel wat extra gezelschap zou kunnen gebruiken, kun je diegene, natuurlijk in overleg, gewoon aanmelden," vertelt ze. Bellen kan naar (076) 5972833. Ook vrijwilligers kan de afdeling in Zundert goed gebruiken. "Zonder onze vrijwilligers kunnen we niets en zouden we mensen af moeten gaan wijzen, dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Gelukkig zetten de vrijwilligers die we hebben zich wel voor honderd procent in."


De Zonnebloemauto

Een ander bekend fenomeen waar De Zonnebloem haar gasten mee probeert te helpen, is met het verhuren van De Zonnebloemauto. Dit is een busje dat voor een klein prijsje gehuurd kan worden. In het busje past een rolstoel, zodat ook mensen die niet uit de rolstoel kunnen, een dagje weg kunnen met hun familie. "Niet iedereen heeft natuurlijk de mogelijkheid om een rolstoel in zijn auto te vervoeren. Zo kunnen onze gasten toch op pad om mooie herinneringen te maken met hun vrienden en familie.' [n]