V.l.n.r. Jeroen van de Ven, Menno Bentvelzen, Ilse Korevaar-Slob en Gitte Hommel.
V.l.n.r. Jeroen van de Ven, Menno Bentvelzen, Ilse Korevaar-Slob en Gitte Hommel. FOTO NEGEN

‘Samen bereik je het
beste resultaat’

ZUNDERT - Ike Korevaar-Slob coördineert sinds 1 januari van dit jaar als projectleider de activiteiten van Buurtsportcoach Zundert. Daar blijft het echter niet bij, want een soortgelijke rol vervult ze in de in Zuid-Holland gelegen gemeenten Vijfheerenlanden en Molenlanden. Eén ding is echter overal hetzelfde, weet ze. “Het belang van sport en beweging wordt steeds vaker benoemd en/of erkend.”


DOOR ADDO SPRANGERS


In dit opzicht kan er volgens haar best worden gesproken van een landelijke trend, mede ingezet door de komst van het coronavirus. “Er is duidelijk een relatie tussen een gezonde leefstijl en het wel of niet ernstig ziek worden. Wat dat betreft is het logisch dat dit onderwerp hoog op de agenda staat. Sport en beweging moeten echter ook plezier opleveren en zorgen voor ontmoeting en samenzijn, al dan niet op afstand.” Dat is ook de insteek van Buurtsportcoach Zundert, voorheen opererend onder de vlag van Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB) en tegenwoordig aangestuurd vanuit de organisatie Negen. Via het ondersteunen van allerlei sport- en beweegprogramma’s, gericht op de doelgroepen jongeren, senioren en mensen met een beperking, probeert het team van Buurtsportcoach Zundert om sport en bewegen in de breedste zin des woords te stimuleren.


Teamwork

Ike Korevaar-Slob benadrukt dat het hierbij echt om teamwork gaat. Ze vormt samen met de beweegcoaches Gitte Hommel, Menno Bentvelzen en Jeroen van de Ven namelijk een hecht team. "Het draait bij ons echter niet alleen maar om het creëren van activiteiten. We zien die vooral als een middel dat we kunnen inzetten, bijvoorbeeld om eenzaamheid onder onze doelgroepen te voorkomen. Daarbij zoeken we steeds verbinding met lokale initiatieven. Zo hebben we bijvoorbeeld samen met het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Zundert (SWZ) een wandeling gehouden voor mantelzorgers. Ook werken we samen met 't Stokperdje en met Jongerenwerk Zundert bij de organisatie van spelactiviteiten voor jongeren. Zo hebben we de afgelopen maanden het ‘Game On'-programma in het leven geroepen. Hierbij kunnen leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 en leerlingen van de middelbare school na schooltijd meedoen aan sport- en beweegactiviteiten. Op die manier kunnen ze na een dag onderwijs even ontspannen. Daar is veel behoefte aan. Kinderen zitten in deze tijd vooral binnen. Buiten kunnen ze even lekker bewegen en hun hoofd leegmaken. Momenteel denken we na over hoe we dit programma verder vorm kunnen geven. Verder is onlangs Sjors Sportief weer van start gegaan. Hierbij kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende sporten en verenigingen.” Ook op andere manieren weet Buurtsportcoach Zundert ingangen te vinden, zo maakt zij duidelijk. "We hebben de combinatie met de wijkzusters gezocht. Zij weten wat er achter de voordeur van hun cliënten speelt. Bij senioren ligt eenzaamheid op de loer. Via de wijkzusters krijgen we regelmatig tips een bepaalde persoon te benaderen. In afstemming en in overleg met de desbetreffende mijnheer of mevrouw proberen we hem of haar dan door te begeleiden naar bestaand sport- of beweegaanbod. Zo creëer je ontmoeting met anderen. Daar word ik enthousiast van. Samen bereik je ook het beste resultaat, daar ben ik ook van overtuigd.”[n]