Afbeelding
Foto: Tess Mutsters

Dennis van Dun, eigenaar en rijinstructeur bij verkeersschool Den Dunne, weet als geen ander dat te hard rijden vaak niet bewust gaat.


Zelf leert hij zijn leerlingen dat twee of drie kilometer per uur niet zoveel kwaad kan. "Dat is alleen maar goed voor de doorstroming," legt hij uit. Harder mogen ze echter niet gaan. "Bij leerlingen merk ik dat ze dat snelheidsgevoel nog niet hebben. Ze kunnen nog niet goed aanvoelen hoe hard ze gaan en weten ook niet goed wat de gevolgen daarvan zijn," legt Van Dun uit. Het enige dat helpt volgens hem, is ervaring opdoen en natuurlijk alert blijven. Waarom ervaren chauffeurs dan ook soms onbewust te hard rijden, denkt Van Dun ook te weten. "Die zijn vaak met andere dingen bezig," vertelt hij. "Er is veel afleiding in de auto. Denk aan telefoontjes, of de navigatie. Vaak kijken mensen dan niet of niet genoeg op hun snelheidsmeter. Ze rijden dan een beetje op gevoel en dan ga je al snel te hard."

Gelukkig zijn er volgens Van Dun ook steeds meer hulpmiddelen aanwezig in de auto, waardoor het makkelijker wordt om je aan de snelheid te houden. "Op de navigatie kun je vrijwel altijd zien hoe hard je mag rijden, al moet je deze dan wel regelmatig updaten. Ook op het dasboard van veel nieuwere auto's staat de snelheid vaak heel precies aangegeven. Die nieuwere auto's lezen ook verkeersborden en laten die zien op het dashboard. Zo laten die auto's bijvoorbeeld zien dat je maar 30 mag als daarvoor een bord langs de weg heeft gestaan." [n] TEKST TESS MUTSTERS