Beeld van het eerder ontwikkelde Weide Pracht 1.
Beeld van het eerder ontwikkelde Weide Pracht 1. FOTO ADDO SPRANGERS

Uitbreiding voor Klein Zundert stap dichterbij


KLEIN ZUNDERT - De realisatie van 35 nieuwe woningen in Klein Zundert is weer een stap dichterbij gekomen. Het Zundertse college heeft begin deze maand namelijk het hierop gerichte voorontwerpbestemmingsplan ‘Weide Pracht fase 2 in Klein Zundert’ vrijgegeven voor inspraak. De nieuwe wijk Weide Pracht 2, aan de westzijde van de dorpskern, sluit aan op de eerdere ontwikkeling van Weide Pracht 1. Dat initiatief telt 20 woningen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Aan de totstandkoming van het voorontwerpbestemmingsplan ‘Weide Pracht fase 2 in Klein Zundert’ is een uitgebreide dialoog voorafgegaan tussen initiatiefnemer Somnium Real Estate en de omgeving. Ondanks de coronamaatregelen bleek er veel animo van omwonenden om mee te praten over het plan.

Aanpassingen

Hun input is voor een belangrijk deel verwerkt in het plan. Zo is het aantal te bouwen woningen verlaagd van 40 tot 35 zodat er zogezegd meer ‘lucht’ ontstaat en er hierdoor een meer dorpse uitstraling wordt gerealiseerd. Daarnaast krijgt de in het plan opgenomen speelvoorziening een plek wat verder van de omwonenden af om zo overlast te voorkomen. Ook komt er een brede brandgang. Dit zorgt ervoor dat direct omwonenden toegang krijgen tot hun achtertuinen voor bijvoorbeeld onderhoud. Bovendien vergroot de brandgang de afstand tussen de nieuwe en bestaande woningen. Verder worden parkeervakken uitgevoerd in grasbeton voor betere infiltratiemogelijkheden van water én voor een groene uitstraling van het plan. Tot slot worden verschillende woningen uitgevoerd als lage woningen (één laag met een kap) om tegemoet te komen aan de wens om inkijk in tuinen te beperken en meer zicht te houden. Bijkomend voordeel is dat dit zorgt voor meer diversiteit in het plan qua bouwhoogten en type woningen.

Het Zundertse college van burgemeester en wethouders noemt het belangrijk en noodzakelijk dat omwonenden in dit stadium al betrokken zijn bij het maken van het plan. “Tijdens het ontwerpen van een woningbouwplan staat de dialoog met omwonenden centraal. Het gaat immers om hun directe leefomgeving en het is daarom belangrijk om al in een vroeg stadium hun ideeën te horen,” aldus wethouder Patrick Kok, portefeuillehouder ruimtelijke ordening. Het plan dat er nu ligt, het voorontwerpbestemmingsplan, is donderdag voor zes weken ter inzage gelegd voor verdere inspraak.

Het idee is om een mix aan woningen ontwikkelen: vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen. Op die manier wordt voorzien in een woningbehoefte voor starters, doorstromers, terugkeerders en senioren die in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Van de in totaal 35 woningen valt een kwart in de categorie sociale woningbouw. Hierbij gaat het voor zo’n zestig procent om sociale huurwoningen. Het plan vormt volgens het college een mooie afronding van de dorpskern Klein Zundert en voorziet volgens burgemeester en wethouders in de grote vraag naar starterswoningen en woningen voor senioren. Als alles volgens planning verloopt, kan in 2022 de eerste schop in de grond voor Weide Pracht 2.

Woningbouw

Het nieuwbouwproject Weide Pracht 2 is onderdeel van het brede woningbouwplan in de gemeente Zundert. In totaal zijn er 19 woningbouwprojecten, goed voor 480 woningen, verspreid over de kernen Achtmaal, Klein Zundert, Rijsbergen, Wernhout en Zundert. [n]

Wethouder Patrick Kok: ‘Tijdens ontwerpen woningbouwplan staat dialoog met omwonenden centraal’