Reinaert houdt aardig huis in Rijsbergse Tiggelt

RIJSBERGEN - De vos lijkt weer helemaal terug te zijn. Tenminste: zo wordt in buurtschap Tiggelt gemeend. Het roofdier zou er aardig huishouden.


DOOR CHARLES LUIJTEN


De vos, over wie een bekende sage bestaat waarin de roodbruine viervoeter ook wel de naam Reinaert draagt, is een opportunist.

Het dier eet alles. Bij voorkeur staat gevogelte als de kip op het menu, maar ook het konijn is voor de vos niet te versmaden.

Wie erover mee kunnen praten zijn enkele bewoners van buurtschap Tiggelt die er kippen op na houden. Diverse gevleugelde dieren moesten het tot nu door beten van het roofdier ontgelden. In het veld trof men ook dode ganzen aan die hij te grazen had genomen.


De tekst van het kinderliedje ‘Boer, wat zeg je van mijn kippen’ geldt hier niet en zal vervangen moeten worden door ‘Boer, pas op je kippen’. Het dier gaat het liefst onverstoorbaar op jacht in de schemering of ’s nachts. Vanwege zijn praktijken hoort de vos in voornoemde situaties niet tot de beschermde diersoorten, hoe raar dat ook klinkt. De vos is vogelvrij verklaard en er mag op hem worden gejaagd. Of dat ook in Tiggelt en of andere gebieden gebeurt waar het sluwe dier onheil sticht, vertelt de geschiedenis niet. [n]


'De vos is vogelvrij verklaard en er mag op hem worden gejaagd'