De mobiele flitspaal aan de Bredaseweg.
De mobiele flitspaal aan de Bredaseweg. FOTO TOM VAN DER PUT

Mobiele flitspaal op Bredaseweg in Rijsbergen had effect

RIJSBERGEN - De proef met de mobiele flitspaal in Rijsbergen is het Openbaar Ministerie (OM) goed bevallen. De verplaatsbare flitskast stond van 20 oktober tot 15 november 2020 opgesteld aan de Bredaseweg vlakbij de Baantjesweg. In die periode daalde het aantal snelheidsovertredingen van 2,1 naar 1,3 procent.


DOOR MONIQUE JANSEN


Het OM kan niet nog zeggen hoeveel mensen er er in die periode op de bon zijn gegaan. De evaluatie daarvan loopt nog. Vorig jaar startte het OM experimenten met verplaatsbare flitskasten. Op dit moment weten hardrijders vaak al door appjes op hun telefoon waar vaste flitskasten staan en trappen ze kort op de rem.


Hardrijders verrassen

Het OM wil deze mensen verrassen door de mobiele flitspalen om de zoveel weken te verplaatsen. Hardrijden wordt op deze manier onaantrekkelijker gemaakt. "We hebben de proef met verplaatsbare flitspalen in Noord-Brabant verlengd tot eind 2021. Tot die tijd wordt de flitspaal elke vier weken naar een andere locatie verplaatst", licht woordvoerster Marloes van Kessel van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) toe.


'Elke vier weken
verplaatsen'


Terugkeren

De mobiele flitspaal komt dit jaar ook weer terug naar Rijsbergen. "Medio 2021 wordt de flitspaal nogmaals voor een periode van vier weken opgesteld", zo kondigt Van Kessel aan. Het is nog niet bekend waar de flitskast in Rijsbergen komt.[n]