Zwaarbeladen vrachtverkeer zorgt voor een flink beschadigd wegdek aan de Risten.
Zwaarbeladen vrachtverkeer zorgt voor een flink beschadigd wegdek aan de Risten. FOTO CHARLES LUIJTEN

Aan de Risten vliegen de steentjes rond de oren

RIJSBERGEN - De bewoners aan de Risten klagen steen en been over de verkeerssituatie in hun straat. Overleg met de Gemeente Zundert is volgens hen wenselijk.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Alle werkdagen denderen zwaarbeladen vrachtwagens en landbouwtrekkers door de Risten. Het was eens een dergelijk rustige straat waar alleen boeren met paard en wagen naar de melkfabriek of boerenbond trokken en waar slechts een enkele personenauto passeerde. De situatie is daar nu 180 graden gedraaid.


Geen B-weg

Bewoners beklaagden zich in het verleden al meerdere malen bij de Gemeente Zindert over de verkeershinder die zij ondervinden. “We hebben het idee dat ze in Zundert dovemansoren hebben,” zeggen enkelen van hen die opnieuw in de pen zijn geklommen. Gezien het drukke verkeer beschouwen ze de Risten niet als een B-weggetje. Sterker nog: in hun ogen behoort de straat tot de top 5 van drukste wegen in de gemeente Zundert. Al jaren wordt volgens de klagende omwonenden echter niet of nauwelijks naar de drukke verkeersader omgekeken. De Risten is in een sluiproute ontaard voor vrachtwagens naar Hazeldonk en is daarnaast uitvalsweg voor zwaar landbouwverkeer vanwege de agrarische bedrijven in het buitengebied over de Aa of Weerijs.


Aan flarden

Over de gehele lengte van de Risten zijn stukken asfalt aan flarden gereden, vooral het gedeelte dat is aangewezen voor fietsers. Het zorgt voor een onveilige situatie. “De gaten in het wegdek dichtmaken met goedkoop materiaal werkt niet. Binnen de kortste keren zijn ze terug. Als de veegwagen langskomt, vliegen de kleine steentjes je om de oren, zijn de trottoirs haast onbegaanbaar en kunnen personenauto’s er door beschadigd worden,” laat een bewoner horen die niet met zijn naam genoemd wil worden.


Aanpak

De Gemeente Zundert laten weten alle begrip voor de zaak te hebben en bevestigt - in antwoord op de briefschrijvers - dat de verkeerssituatie eind dit jaar wordt aangepakt. Bewoners geven te kennen daarover graag met de Gemeente Zundert in overleg te treden. Het gaat wat hen betreft immers niet over het versleten wegdek alleen. Omleiding via de Watermolenstraat ligt volgens de bewoners straks voor de hand.[n]