Beeld van de processie naar de Mariagrot naast de Sint Bavokerk in 2008.
Beeld van de processie naar de Mariagrot naast de Sint Bavokerk in 2008. FOTO CHARLES LUIJTEN

Geen bedevaarten naar Rijsbergse kapelletjes dit jaar

RIJSBERGEN - Het coronavirus reden tot onderbreken van een meer dan zeventig jaar oude traditie. Gebedsbijeenkomsten bij de buurtkapellen van Tiggelt en Kruispad worden dit jaar overgeslagen.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Rijsbergen staat toeristisch bekend om haar buurtkapelletjes toegewijd aan de Heilige Maria. Op initiatief van pastoor Christ Verbunt, hij was van 1926 tot 1943 herder van de parochie Sint Bavo, werden die verspreid over de buurtschappen gebouwd. Er is een 21 km lange fietsroute aan gekoppeld. Ook is er een boekwerkje over de kapellen verschenen. Het aantal kapellen bedraagt elf. In alle buurtschappen en in het dorp zelf, bij de grot naast de kerk, werd jaren geleden in de maand mei iedere avond na afloop van de werkdag steevast het rozenhoedje gebeden. De maand mei, binnen het katholicisme bekend als Mariamaand, is hiertoe uiteraard een uitgelezen moment.

Processie

Voor zover bekend gaan nu nog alleen buurtbewoners van de Kruispad, Hazeldonk, Oekel en Tiggelt naar de eigen veldkapel op pad om er te bidden en zingen. Het blijft de laatste jaren overigens beperkt tot een eenmalig en gezamenlijk bezoek.
De families Aerts en Van Alphen (van respectievelijk Tiggelt en Kruispad) laten weten vanwege het coronavirus dit keer af te zien van een gebedsbijeenkomst.

Ooit was dit vaste prik. In de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw vertrok vanuit het dorp, met fanfare Sint Cecilia op kop, jaar op jaar een processie met daarin een ruime vertegenwoordiging van het Rijsbergse verenigingsleven naar de veldkapel toegewijd aan O.L. Vrouw van Fatima in buurtschap Kaarschot.

Het is een activiteit die thans tot het verleden van het Heilige Roomse Leven behoort. [n]