V.l.n.r. Gé Rietdijk, Ellen Rietdijk, Ad Emmerik en Jan Gorissen.
V.l.n.r. Gé Rietdijk, Ellen Rietdijk, Ad Emmerik en Jan Gorissen. FOTO CORINE ROKS

Buurtbewoners op zoek naar oplossing

RUCPHEN - Bewoners rond de Schijfse Vaartkant in Rucphen keken begin november verbaasd op tijdens hun dagelijkse wandeling langs de bomenrij. Met uiterste precisie bleken de laatste bomen rondom te zijn ingekerfd. Moedwillig, om de sapstroom te onderbreken, zo is de conclusie van verbouwereerde buurtbewoners. De Gemeente Rucphen heeft de kwestie in behandeling en vindt het onaanvaardbaar dat gemeentelijk eigendom wordt vernield of beschadigd. Een stand van zaken.


DOOR CORINE ROKS


Het betreft drie Kleinbladige lindes (Tilia cordata) die al zo’n 35 jaar het groene visitekaartje zijn van de kern Rucphen. “Als de sapstroom wordt onderbroken gaan de bomen dood,” zo laten buurtbewoners weten. “Ik dacht eerst aan een beschadiging met een soort grasmaaier, maar daar bleken de inkepingen bij nader inzien te netjes voor,” geeft hondenbezitster Ellen Rietdijk te kennen. Samen met haar honden loopt ze elke dag langs de bomenrij. “Een geliefd ommetje onder de hondenbezitters,” vult haar man Gé aan. Buurtpreventist Jan Gorissen werd al snel van de vernielingen op de hoogte gebracht. “De een na de andere buurtbewoner stond bij mij aan de deur met de vraag: ‘Heb je het al gezien, Jan?’ Ik heb de Gemeente Rucphen in kennis gesteld, en die kwam vrijwel direct polshoogte nemen.”


Bladoverlast

De buurt is zeer tevreden over het onderhoud, de Gemeente Rucphen laat de bomen regelmatig snoeien. Wat betreft de bladoverlast zijn zij stellig: “De bomen verliezen inderdaad veel blad, en dat belandt in onze goten die wij om die reden wat vaker moeten schoonmaken. Dat weegt niet op tegen het plezier dat buurtbewoners aan de bomen beleven, om nog maar te zwijgen over de vogels en eekhoorn die erin huizen,” zo bevestigt ook natuurliefhebber Ad Emmerik.


Mos en folie

“En voor het vallend blad biedt de gemeente oplossingen zoals de plaatsing van bladbakken en zien we in het herfstseizoen regelmatig de buitendienst actief met bladblazers en veegwagens.” Het viertal zoekt fanatiek naar oplossingen om de inkepingen te dichten. Een artikel uit buurland België heeft hun aandacht. “Honderd eiken in de buurt van Antwerpen werden eind mei door vandalen ingezaagd met kettingzagen. De gleuven in de bomen zijn behandeld met mos en folie, en dat blijkt goed te werken.” Het Belgische artikel is naar de Gemeente Rucphen gestuurd. In totaal heeft de gemeente tien meldingen ontvangen. Woordvoerster van de Gemeente Rucphen, Marijn van Starkenburg, laat in een reactie weten: “We hebben de schade vastgesteld en in overleg met handhaving hebben we besloten aangifte van vernieling te doen.”


Veiligheid

Van Starkenburg over het plan van aanpak: "We hebben de bomen al laten controleren door een Boomveiligsheidscontroleur (BVC). Dit hebben we laten doen om de gezondheid van de boom te laten en controleren en om de veiligheid van, onder andere, weggebruikers te kunnen garanderen. Na controle bleek dat er waarschijnlijk geen blijvende schade is aangericht. De zaagsnedes zijn waarschijnlijk ondiep genoeg om te overgroeien. We houden de bomen goed in de gaten”.[n]