Beeld van de laatste editie van de Dorpenomloop.
Beeld van de laatste editie van de Dorpenomloop. FOTO CORINE ROKS

Streep door Dorpenomloop Rucphen op zondag 14 maart

RUCPHEN - Slecht nieuws voor de wielerliefhebbers in de regio. Nadat afgelopen week de Cyclocross Rucphen werd afgeblazen, hakte ook Stichting De Willebrordse Renner de knoop door en besloot zij een streep te zetten door de organisatie van de Dorpenomloop Rucphen op zondag 14 maart. Opnieuw gooit het coronavirus roet in het eten.


DOOR ADDO SPRANGERS


“Helaas heeft de organisatie van de Dorpenomloop Rucphen afgelopen week moeten concluderen dat het onmogelijk is om op verantwoorde wijze op 14 maart de 45ste editie van de Dorpenomloop Rucphen te houden,” meldt secretaris-penningmeester Peter Korsmit van Stichting De Willebrordse Renner die sinds jaar en dag de Dorpenomloop Rucphen organiseert. De Dorpenomloop Rucphen werd op 8 maart 2020 als laatste internationale wedstrijd verreden, net voor de volledige uitbraak van het coronavirus en de daarmee gepaard gaande maatregelen. De aanhoudende coronapandemie maakt volgens Korsmit dat de geplande datum van zondag 14 maart 2021 voor de volgende editie, een jaar later dus, niet haalbaar is. “Met pijn in het hart, maar met volle verantwoordelijkheid, heeft de organisatie na de verlenging van de lockdown deze beslissing genomen.”


Niet verantwoord

"De organisatie acht het niet verantwoord, gegeven de ontwikkelingen rond de COVID-19 pandemie, de wedstrijd op de geplande datum plaats te laten vinden,” legt hij uit.

"Ondanks het feit dat de organisatie zich reeds op meerdere scenario's had voorbereid, inclusief een alternatieve route, een aangepaste finishlocatie en de nodige coronamaatregelen."

Het organiseren van de Dorpenomloop Rucphen op 14 maart zou volgens Korsmit niet uit te leggen zijn aan alle betrokken partijen. Toch staat de deur voor het houden van de 45ste editie van de Dorpenomloop nog op een kier. Mocht er de komende maanden verbetering ontstaan in de ontwikkelingen rond de pandemie, dan wordt door Stichting De Willebrordse Renner niet volledig uitgesloten dat de wedstrijd verplaatst kan worden naar een alternatieve datum in het voorjaar. Alle voorbereidingen om de wedstrijd naar een latere datum te verplaatsen worden voorlopig voortgezet. De haalbaarheid in relatie tot COVID-19 pandemie wordt echter als zeer klein ingeschat.[n]