Cees Terpstra met op de achtergrond vrijwilligers van de vrijdagochtendploeg.
Cees Terpstra met op de achtergrond vrijwilligers van de vrijdagochtendploeg. FOTO CORINE ROKS

Cees Terpstra is een
echte natuurman

SINT WILLEBRORD - Als kind was hij al vaak te vinden in het natuurgebied aan de rand van Arnhem. Daar spotte hij wezeltjes, herten en vossen. Het beroep van bosbouwkundige stond hoog op zijn lijstje met de taken als beheer, behoud en de aanleg van bossen. Uiteindelijk kwam hij terecht in het bedrijfsleven, in de functie van registeraccountant, maar als vrijwilliger maakte hij zijn droom waar. Hierbij het verhaal Cees Terpstra, een bevlogen natuurliefhebber.


DOOR CORINE ROKS


Zeventien jaar is Cees Terpstra nu als vrijwilliger landschapsbeheer actief in de gemeente Rucphen, daarvoor was hij tien jaar te vinden in het natuurgebied ‘De Wieden’ op de kop van Overijssel. “Bij Natuurmonumenten,” geeft hij uitleg.


Uitdunnen

Cees Terpstra bekleedt de functie van secretaris van NatuurWerkgroep Gemeente Rucphen en is tevens coördinator werkgroep Natuur en Omgeving. “Onze werkgroep verzorgt het onderhoud van gemeentegronden én particulieren. Zo zijn we momenteel actief in het uitdunnen van het bosje aan de Lokkerstraat in Sprundel. Dit soort bosstroken zijn in onze gemeente aangelegd als gevolg van de ruilverkaveling. Een lint van zo’n honderd lapjes bos die een rustplaats bieden aan dieren zoals herten. Onderhoud is nodig om ruimte te geven aan nieuwe plantjes die anders worden overwoekerd door wildgroei. We hebben ook de ommetjes in onderhoud als Natuurommetje De Achterhoek in Rucphen en het Gagelpad in Sint Willebrord.” De vrijdagochtendwerkgroep bestaat uit tien vrijwilligers die elke week een stukje onderhoud voor hun rekening nemen. “Van 9.00 uur tot 12.00 uur. Onze zaterdagploeg bestaat uit twintig mensen die zich sterk maken voor het onderhoud in de grotere bosgebieden zoals in Rucphen. Piet van den Bergh onderhoudt het contact met de Gemeente Rucphen die sturing geeft aan het meerjarig tijdspad.”


Forest Fitness

Met gepaste trots spreekt Terpstra over het project Forest Fitness 2020: ”Een project waarbij we 2.500 bomen in kloempen hebben aangeplant om de bossen te vitaliseren. Bepaalde boomsoorten zoals eiken en naaldbomen verzuren de grond. De bossen hebben het toch al zwaar als gevolg van de droogte. Vroeger keek je naar boven en zag je blad, nu kijk je naar de lucht.” Hij vervolgt: “ Vierentwintig van dit soort (particulieren) humusarme gebieden hebben we opnieuw aangeplant. Dit in groepjes van 25 bomen die voedselrijk bladstrooisel leveren, waarmee de biodiversiteit wordt hersteld.” Dit project werd mogelijk door de Provincie Noord-Brabant. “We waren één van de drie winnaars van de provinciale prijsvraag ‘Natuur in Eigen Hand,” vult Terpstra aan. Als secretaris van de NatuurWerkgroep laat Cees geen subsidieaanvraag ongemoeid. “Ik heb er een sport van gemaakt,” lacht hij.

Door weer en wind staan de werkgroepen van de NatuurWerkgroep klaar om de Rucphense natuur in balans te houden. Een fanatieke club, voornamelijk bemand door ouderen. Cees Terpstra wordt binnenkort zeventig. De natuurman denkt niet aan stoppen, de buitenlucht doet hem goed. Eenmaal binnen richt deze accountant zich op de cijfertjes, speurend naar subsidies om de natuur nog veerkrachtiger te maken.[n]