In gezelschap van burgemeester en wethouder luistert het echtpaar Koeken naar de aubade van 'de harmonie'.
In gezelschap van burgemeester en wethouder luistert het echtpaar Koeken naar de aubade van 'de harmonie'. FOTO CORINE ROKS

Bankje voor 100-jarige Jac Koeken

SCHIJF - Een bijzondere jarige in het dorp Schijf. De heer Jac Koeken viert op deze laatste zaterdag van januari zijn honderdste verjaardag. Een mooie bank met daarop zijn naam krijgt hij uit handen van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr en wethouder Martien de Bruijn cadeau. Hiermee is nu elke kern in het bezit van een houten bankje ter ere van een 100-jarige.

DOOR CORINE ROKS


“Voor het eerst een man in de gemeente Rucphen die ik namens dit college kan feliciteren met zijn honderdste verjaardag,” laat de burgemeester met gepaste trots weten.


Felicitatielied

Ook het Schijfse verenigingsleven reageert verrukt op deze dit bijzonder jubileum. Nadat het bankje is voorzien van een plaquette met daarop de naam van de heer Koeken, komen muzikanten van Kunst Na Arbeid bijeen op het speeltuintje aan de Sint Antoniusstraat. Precies op het moment dat de kerkklok twaalf keer slaat, zetten zij, op gepaste afstand, het felicitatielied in. Al zittend op de nieuwe bank geniet de jarige van dit live optreden. Aan zijn zijde zit zijn echtgenote Cor(87), ze zijn bijna 65 jaar een paar.


Zundert

“Precies om twaalf uur bent U jarig, zo laat deze inschrijving uit 1921 zien,” zegt de burgemeester, waarbij zij een kopie aan het echtpaar overhandigt. Een inschrijving uit de gemeente Zundert. De heer Koeken zag honderd jaar geleden, samen met zijn broer Sjef, het levenslicht in Wernhout. In diezelfde plaats heeft het echtpaar een tuinderij gerund. Vijfendertig jaar geleden besloten zij zich te settelen in Schijf. “We ruilden van huis met onze dochter, die in Schijf woonde,” verklaart mevrouw Koeken. Het echtpaar heeft drie dochters, verrijkt met zeven kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. In Schijf konden zij het wat rustiger aan doen. Meneer was vaak te vinden in de moestuin van zijn hof. “Een echt natuurmens, tot vorig jaar verbouwde hij nog verse aardbeien. Mijn vader is altijd een fitte man geweest”, verklaart één van zijn dochters. “Op 94-jarige leeftijd snoeide hij nog de leilindes.”


KBO

De voorzitter van KBO Sint Martinus Schijf, Kees Gijzen, was al vroeg present op het adres van de jarige. “Met een bloemetje en een glazen plaquette, via raamcontact overhandigd . Jac en Cor zijn op 1 januari 1996 lid geworden van onze KBO, daarom ook de bloemen ter ere van het 25-jarig jubileum van de club. Heel bijzonder, een 100-jarige in ons midden”. Volgens de registers is de heer Jac Koeken de tweede eeuweling in de geschiedenis van de Schijfse belangenvereniging voor senioren. Ook Gijzen onderstreept de fitheid van meneer: “Zijn vrouw Cor is heel betrokken binnen de KBO, ze heeft zelfs de functie van vicevoorzitter vervuld. Jac daarentegen is graag thuis, tot een paar jaar terug nog heel actief in zijn moestuin. De laatste jaren meer in de ochtenduren zodat hij in de middag zijn rust kan nemen.”


Primeur

Zelfs de muzikanten laten weten een primeur te hebben. "Niet eerder heb ik voor een 100-jarige mogen spelen,” laat een van hen weten. De heer Koeken spreekt muziekvereniging Kunst Na Arbeid liever aan met ‘de harmonie', zo blijkt als de muzikanten hem feliciteren.[n]