De Dorpsstraat in Sint Willebrord in de huidige situatie.
De Dorpsstraat in Sint Willebrord in de huidige situatie. FOTO GEMEENTE RUCPHEN

'Eigentijdse uitstraling straten Sint Willebrord'

SINT WILLEBRORD - In opdracht van de Gemeente Rucphen heeft aannemer Van Doorn Infra BV maandag een aanvang gemaakt met de reconstructie van het noordelijk deel van de Dorpsstraat en het westelijk deel van de Irenestraat in Sint Willebrord.

DOOR ADDO SPRANGERS


“We gaan ervoor zorgen dat die straten weer een eenheid vormen en een eigentijdse uitstraling krijgen,” meldt wethouder René Lazeroms, portefeuillehouder ruimtelijke ordening en fysieke leefomgeving.

"Ook verbeteren we de verkeersveiligheid waardoor het nog prettiger en veiliger wonen wordt.” De werkzaamheden worden in twaalf fases aangepakt en duren naar verwachting tot eind van dit jaar.


Eén geheel

Er wordt gewerkt in het westelijk deel van de Irenestraat (vanaf de Emmastraat tot aan de Dorpsstraat) en het noordelijk deel van de Dorpsstraat (vanaf de Roosendaalseweg tot aan de Pastoor Bastiaansensingel).



'Straks nog veiliger en prettiger wonen'


“Een aantal jaren geleden zijn de overige delen van deze straten al gereconstrueerd. Door nu ook de resterende delen aan te pakken, maken we er weer één geheel van en wordt het hele gebied een 30 kilometerzone,” aldus de wethouder.

Ander straatbeeld

Alles gaat de komende tijd op de schop in het noordelijke deel van de Dorpsstraat en het westelijke deel van de Irenestraat in Sint Willebrord. Het aanzicht in de straten is nu nog voornamelijk grijs met een brede weg in het midden en aan weerszijden trottoirs en parkeerhavens. Na de complete herinrichting echter zal er sprake zijn van een geheel ander straatbeeld. Er is meer variatie in materiaal, kleurgebruik én er is meer ruimte voor groen.

Infiltratieriool

Het grijze straatbeeld maakt plaats voor een smallere 30 km/u-weg die uitnodigt om er voorzichtig te rijden. De kruisingen worden verhoogd aangelegd. Aan weerszijden van de weg komen bredere trottoirs, bomen en plantsoenen en ook de parkeervakken worden opnieuw ingedeeld. Maar niet alleen bovengronds wordt de straat opnieuw ingericht. Ook de bestaande riolering wordt aangepakt. In de bestaande situatie wordt het regenwater geloosd op het vuilwaterriool dat naar de zuivering gaat. Dit systeem wordt afgekoppeld en in het noordelijke deel van de Dorpsstraat vervangen door een nieuw te realiseren infiltratieriool (een klimaatbestendig hemelwaterafvoersysteem). In het westelijk deel van de Irenestraat is tijdens de eerdere werkzaamheden al een hemelwaterriool aangelegd.


Informatie

De bewoners en de ondernemers uit de straten waarin wordt gewerkt, zijn op verschillende momenten en manieren betrokken bij het maken van de plannen. Voorafgaand aan de start van de werkzaamheden hebben alle bewoners en ondernemers een brief ontvangen waarin, onder andere, de planningen van de verschillende fases staat aangegeven. Vlak voor een fase start, ontvangen de bewoners binnen dat werkgebied opnieuw een brief met verdere informatie, zo meldt de Gemeente Rucphen. [n]

De Dorpsstraat na de herinrichting.