Wethouder Martien de Bruijn onthult de naam van de nieuwe straat.
Wethouder Martien de Bruijn onthult de naam van de nieuwe straat. FOTO CORINE ROKS

Zonnige opening zuidelijke tak Omleiding

RUCPHEN - Onder een stralende winterzon werd op deze eerste donderdag van februari de zuidelijke tak Omleiding Rucphen-Sprundel-Sint Willebrord geopend. Verheugd maakte wethouder Martien de Bruijn de naam van dit weggedeelte bekend: Commandoweg. Het nieuwe asfalt vormt een verbinding tussen de rotonde Industriestraat-Sprundelseweg en knooppunt Scherpenberg, zoals het kruispunt richting Schijf in de volksmond ook wel wordt genoemd.


DOOR CORINE ROKS


De laatste op rij van de drie grote deeltracés die samen ten doel hebben het doorgaand verkeer uit de kernen te weren en bedrijventerrein De Nijverhei en De Binnentuin beter bereikbaar te maken. Als symbolische opening wordt de afzetting door wethouder de Bruijn en wethouder René Lazeroms verwijderd. Na een kleine toespraak door De Bruijn concludeert Davy D’Olieslagers van Dura Vermeer: “Bij iedere opening aan dit project treffen we prachtig weer.”


Defensie

Voor dit nieuwe tracé moesten gronden van Defensie worden aangekocht. “Via het Rijksvastgoedbedrijf, de commando’s uit Roosendaal hebben de grond in gebruik. Een van de projectleiders heeft in het verleden bij Defensie gewerkt, en dat werkte in ons voordeel. De samenwerking verliep voorspoedig, de inspiratie voor de straatnaam laat zich raden,” lacht wethouder De Bruijn die het project Omleiding Rucphen in portefeuille heeft.


Hout

Wat opvalt is de houten vangrail parallel aan het nieuwe fietspad. Projectleider Ad van Dorst van de Gemeente Rucphen hierover: “Omdat het fietspad dicht aan de weg grenst, moest er een voertuigkerende vangrail komen. We hebben gekozen voor deze wat duurdere variant, een metalen binnenconstructie bekleed met hout.” Waarop De Bruijn gevat antwoordt: “Dat gebeurt niet snel bij de gemeente, meestal hebben de financiën voorrang.” Wat ook prioriteit heeft is groencompensatie. Langs de Commandoweg is een nieuw stuk bos aangeplant. Ook op de kale delen binnen het tracé herrijzen binnenkort bomen. “Het groen wordt met factor 3 gecompenseerd. Niet alleen langs dit tracé, maar ook op landgoed De Pauwekroon van Stichting Elektoor. Daar wordt het landgoed uitgebreid met robuust groen. Dit gebied vormt een schakel in de ecologische verbindingszones.” Hij concludeert: “Het is fijn dat het compensatiegroen in onze eigen gemeente vorm krijgt.” Binnen tweeëneenhalf jaar was de zuidelijke tak een feit, van de voorbereidingen tot de opening. Het verkeer richting Zundert moet helaas nog even geduld hebben. De wethouder hierover: “Jammer dat de Provincie Noord-Brabant niet zo voortvarend was met de aanpak van de Rucphenseweg naar Zundert. De komende weken wordt hiermee een start gemaakt.”


De Leijkens

Nog één onderdeel ontbreekt in het totale plaatje: een weg om de Sint Martinusstraat in Rucphen te ontlasten. Dit allerlaatste deel van de omleidingsweg, de aanleg van een weg naar de toekomstige nieuwbouwwijk De Leijkens, is in voorbereiding. Deze weg verbindt de Rucphenseweg met de Gebrande Hoefstraat. "We hopen nog eind dit jaar hiermee van start te kunnen gaan,” besluit wethouder De Bruijn. [n]