Zonsopkomst bij de Bak op de Pannenhoef.
Zonsopkomst bij de Bak op de Pannenhoef. FOTO MANS DE JONG

Naam Rucphen ontstaan door Vennen

RUCPHEN - De naam Rucphen is ontstaan door de aanwezigheid van een rug vennen. Helaas is deze rug tijdens de afgelopen 100 jaar teruggebracht tot het Rozenven en het Moergat in Schijf. Straatnamen en delen van landschappen herinneren daar nog aan.


In onze gemeente noemde men vennen vaak blikken zoals in Sprundel de Zwarte blik en de Keijenblikken. Natte plekken werden meren genoemd zoals Bakkersmeer.


De Lokker
De Lokker was ooit het grootste ven in de gemeente. Tijdens de zomer bestond dit ven uit 30 en in de winter uit 100 ha water. Helaas heeft het gemeentebestuur de legendarische Lokker met Zundert geruild voor gronden in Schijf.
De Sprundelse pastoor Sassen van Ysselt vond dat de Lokker weg moest. Hij vond dat er teveel vrijende paartjes waren. Vanaf de preekstoel verkondigde hij regelmatig dat men moest gaan en vermenigvuldigen.
In 1938 liep de Lokker grotendeels leeg.


Vennen gedicht
De meest vennen zijn gedicht in de periode van vlak voor de tweede oorlog en daarna.
De DUW heette deze werkgever en liet de arbeiders grond met de schop van hoge delen naar de vennen en laagte verplaatsen met behulp een houten kruiwagen of met kipkarren die de arbeiders zelf over een spoortje moesten duwen. Ook werden heidevelden door deze arbeiders in landbouwgronden omgezet.
Het was hard en lang werken voor weinig geld. De boeren waren de lachende derde. Zij kregen meer grond in eigendom.


Door Mans de Jong[n]