Stichting De Willebrordse Renner hoopt de Dorpenomloop Rucphen in het najaar te kunnen houden.
Stichting De Willebrordse Renner hoopt de Dorpenomloop Rucphen in het najaar te kunnen houden. FOTO CORINE ROKS

Dorpenomloop mikt op zondag 26 september

SINT WILLEBRORD - Stichting De Willebrordse Renner, organisator van de Dorpenomloop Rucphen, hoopt het evenement dit jaar te kunnen houden op zondag 26 september. Zij heeft hiertoe een officieel verzoek ingediend bij de Union Cycliste Internationale (UCI).


DOOR ADDO SPRANGERS


Volgens Corrie Maas, voorzitter van Stichting De Willebrordse Renner, staat de Internationale Wielerbond niet onwelwillend tegenover het verzoek. “Het is echter wachten op een definitief ja van de UCI en de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Op 1 april vindt de presentatie van de najaarskalender plaats, dus voor die tijd zal het antwoord op ons verzoek bekend zijn,” verwacht hij.


Ruimte

Aanvankelijk stond de 45ste editie van de Dorpenomloop Rucphen gepland voor zondag 14 maart. Daar kwam Stichting De Willebrordse Renner in januari van dit jaar echter al op terug. De organisatie achtte het niet verantwoord, gezien de ontwikkelingen rond de COVID-19 pandemie, om de wedstrijd op de geplande datum plaats te laten vinden. Vervolgens richtte zij haar pijlen op zondag 2 mei. Ook die datum werd door de organisatie zelf geschrapt. Corrie Maas: “We hebben op zeker moment gezegd: laten we op september gaan zitten. Tegen die tijd hebben we in alle opzichten wellicht weer wat meer ruimte. We moeten nog langs de sponsoren - die inmiddels trouwens weer stuk voor stuk meedoen - en dankzij de coronavaccinaties is er straks misschien ook minder risico op besmettingen.”


Bubbel

“We moeten er van de politie, die de begeleiding van wielerevenementen doet, onder meer voor zorgen dat het publiek tijdens de Dorpenomloop Rucphen op voldoende afstand wordt gehouden. Dat proberen we mede te ondervangen door een nieuw parcours van 33 kilometer rond dat niet door de dorpen gaat. Finish en start vinden straks plaats bij het gemeentehuis in Rucphen. En zo zijn er meer maatregelen. Straks willen we bijvoorbeeld alle renners in hun eigen bubbel houden. Dat betekent dat ploegen zich moeten omkleden en laten verzorgen op parkeerplaatsen van bedrijven op het industrieterrein. In de buitenlucht dus, en niet in de sporthal. Die bedrijven verlenen hiertoe heel welwillend hun medewerking. Het industrieterrein is in de huidige situatie bovendien gemakkelijk af te sluiten voor belangstellenden. Met ambulances en sportdoktoren is de wielerkaravaan straks bovendien verzekerd van een uitstekende medische begeleiding.”


Eurosport

Voor de nieuwe datum 26 september is volgens Corrie Maas heel bewust gekozen. “Er staan die dag geen internationale wedstrijden op het programma. Wel vindt in Vlaanderen van 19 september tot en met 26 september het WK Wielrennen plaats, met op 26 september de finish in Leuven. Dat bijt elkaar echter niet. Bij ons doen vooral de jongere beroepsrenners mee. Slechts een enkeling is misschien namens zijn land afgevaardigd op het WK. Bovendien hebben wij het voorstel gedaan om vroeger te beginnen, zodat de Dorpenomloop Rucphen om 14.00 uur is afgelopen. Dan is ook de anderhalf uur durende uitzending van de Dorpenomloop bij Eurosport voltooid en kan aansluitend probleemloos de finale van het WK Wielrennen worden uitgezonden. Een week later wordt ook de 24 minuten durende samenvatting van de Dorpenomloop door Eurosport uitgezonden.”[n]