Een mannetje roodborsttapuitje in volle glorie.
Een mannetje roodborsttapuitje in volle glorie. FOTO MANS DE JONG

Het roodborsttapuitje oftewel het Karrekietje

RUCPHEN - Op 2 maart 2021 zag ik al twee prachtig ingekleurde mannetjes bij de Oude vaart. Half maart keren de meeste roodborsttapuiten terug op hun broedplaatsen.


In onze streek noemt met dit pareltje ook wel Karrekietje. Beide vogels roepen bij onraad karre kiet, karre kiet vandaar. Het aantal leefplekjes zoals ruige bermen, kleine bosje, bremplekken en slootkantjes voor dit vogeltje zijn de afgelopen 30 jaar vooral door toedoen van de ruilverkavelingen verloren gegaan.

Alleen al in Bakkersmeer in zuidelijk Sprundel verdween 25 km aan slootjes. De vogels voeden zich met insecten en rupsen.

Zittend op een takje of prikkeldraad duiken ze regelmatig naar de grond om voedsel op te halen.


Nieuwe paren

De laatste jaren lijkt het hun aantal wat toe te nemen. Zo zijn er bij de waterbergingen Luijenhoekseplas, Oude vaart en het nog jonge bosje langs de Hoge donk in Willebrord nieuwe paren gezien. Vaak zingt het mannetje vanuit het topje van een struik of boom. Ooit heb ik een nestje gevonden in een smal slootje met sneeuw. Al een tijdje trekken niet alle vogels meer weg naar het zuiden. Ruige hoekjes bestaan uit ongemaaid gras en bramen. Nooit alle bramen in een keer maaien, maar delen behouden, zodat ik ook patrijzen en andere soorten dieren hier zich kunnen vestigen. Bramen leveren veel voedsel tijdens de bloei en vruchtenperiode. Aan oude grasstengels hangen vaak vlinderpoppen. Door hier niet te maaien krijgen de poppen de kans om vlinder te worden.

Dit jaar start de gemeente met een Ecologisch bermbeheer.

Mans de Jong.[n]