FC Brabantia-voorzitter Jos van Ginneken: 'We hopen op een mooie opkomst'
FC Brabantia-voorzitter Jos van Ginneken: 'We hopen op een mooie opkomst' FOTO CORINE ROKS

Plaatsnamen centraal bij alfabetritten

RUCPHEN - De wekelijkse groepsritten staan door corona momenteel stil bij FC Brabantia uit Rucphen. Dat geldt echter niet voor de vierkoppige tochtencommissie van de Rucphense fietsclub. Zij lanceerde onlangs de alfabetritten, die solo of in duo’s gereden kunnen worden. Ook niet-leden worden uitgedaagd voor deze lettertocht, die behoorlijk wat kilometers telt. Wie een goede topografische kennis heeft, is in het voordeel. Voorzitter Jos van Ginneken geeft uitleg.


DOOR CORINE ROKS


“Plaatsnaamborden, daar draait het bij deze ritten om. Het is de bedoeling dat fietsers hun conditie op peil houden of brengen door tochtjes te maken naar plaatsen in de regio. De eerste letter van het dorp of de stad is hierbij van belang.”


Selfie

Van Ginneken vervolgt: “De eerste letter van de plaatsnaam moet voorkomen in het woord ‘LENTEKLEURENTOCHTEN’. Letters mogen maar één gebruikt worden, dus fiets je naar Etten-Leur, dan moet je nog vier plaatsen aandoen die beginnen met de letter E. Als bewijs dient er bij de komborden een foto te worden gemaakt, inclusief fiets. Maar nog liever met fiets en diens bestuurder, eventueel aangevuld met fietsmaatje.” Ook niet-leden zijn van harte welkom deel te nemen aan de alfabetritten. De voorzitter hierover: “Dan is het wel wenselijk dat de bestuurder een selfie of iets dergelijks maakt zodat wij er een beeld bij hebben. In totaal worden er dus negentien foto’s gemaakt. Deelnemers hebben tot en met 1 juni de tijd om de foto’s op te sturen en inmiddels druppelen er al wat plaatjes binnen.” Dit komt ten goede aan de competitie, een jury zal de foto’s beoordelen op compleetheid en originaliteit. De foto’s krijgen tussentijds podium op de website van de club. “We willen met deze activiteit iets sportiefs aanbieden aan onze leden en niet-leden. Normaal maken we elke zaterdag en zondag groepstochten door West-Brabant. Onze leden zijn ingedeeld in twee groepen; de A- en de B-groep. De A-groep zijn de jongere renners die in het seizoen op zaterdag en zondag opbouwend afstanden van tussen de 75 en 100 kilometer afleggen. De B- groep betreft de senioren die in het weekend tochten maken tussen de 60 en 90 kilometer. Regelmatig nemen we deel aan klassiekers in de regio, zoals De Speer van Rijsbergen en de Koos Moerenhout Classic. In het seizoen rijden we één keer per maand een veldtocht. Mountainbiken in de bossen is net als fietsen op de weg erg populair in deze regio.” De voorbereidingen voor de Rogelli Veldtoertocht 2021 zijn al in volle gang. “Gepland op 5 december. Vorig jaar konden we hem helaas niet rijden. Altijd een knaller binnen onze toerfietsclub, met een interessant deelnemersaantal,” aldus Van Ginneken. Hij vervolgt: “Het is jammer dat we de ledenvergadering al twee keer hebben uitgesteld. Maar gelukkig heeft de tochtencommissie met online vergaderingen deze activiteit kunnen samenstellen. We hopen op een mooie opkomst.”


Deelnemen

Met de alfabetritten zijn leuke prijzen te verdienen. Deelnemen aan het alfabetritten? Stuur dan een mailtje naar: registratie@fcbrabantia.nl. "Wil je het woord compleet krijgen, dan moeten er flink wat kilometers worden gereden. En daarom kunnen fietsliefhebbers met elektrische trapondersteuning zelfs meedoen”, besluit de voorzitter. Meer informatie via www.fcbrabantia.nl.[n]