Insectenhotel.
Insectenhotel. FOTO NATUURWERKGROEP

Gratis nestkasten en beplanting voor kern Rucphen

RUCPHEN - NatuurWerkgroep gemeente Rucphen coördineert in het kader van ‘Natuur in de kern’ de uitgifte van gratis nestkasten en beplanting in de kern Rucphen.


Doel van het project ‘Natuur in de kern’ is meer insecten, vogels en vleermuizen in de bebouwde kom, en meer bewustwording hierover onder bewoners van alle leeftijden. Omdat een groenere omgeving goed is voor mens en dier werken de NatuurWerkgroep, Heemtuin en gemeente Rucphen samen aan dit project. Een groene omgeving is immers een gezonde omgeving.

Bestel snel: op = op.

Alle particulieren en organisaties binnen de bebouwde kom van de kern Rucphen kunnen aangeven wat ze graag zelf aan en rond hun woning of ander gebouw willen aanbrengen. Het gaat daarbij om gratis nestkasten, boompjes, struikjes, plantjes en bloemenzaad. Wat er geschikt is voor u en hoe u kunt bestellen, is terug te vinden op: https://natuurindekern.nl . Het bestelde kunt u in het najaar afhalen op een nader te bepalen punt.


Aan de slag

Daarna kan iedereen de kasten ophangen, zodat de vogels er in het voorjaar volop gebruik van kunnen maken. De beplanting en het zaad kunnen in het najaar goed aanslaan.

De extra vogels en vleermuizen beperken het aantal muggen, eikenprocessierupsen en wespen. De bijen zorgen voor bevruchting van bloemen, groente en fruit. De bomen en struiken zorgen voor minder hitte, meer schaduw en het langer vasthouden van vocht in de bodem. Kortom iedereen profiteert; zowel de mens, de beplanting als de dieren.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het provinciale Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds.[n]