De SP kreeg in de gemeente Rucphen harde klappen.
De SP kreeg in de gemeente Rucphen harde klappen. FOTO HANNEKE MARCELIS

Tweede Kamerverkiezingen: PVV blijft grootste in Rucphen

RUCPHEN - De gemeente Rucphen is en blijft een PVV-bolwerk, zo blijkt na de Tweede Kamerverkiezingen. Met 30,9 procent van de stemmen is de PVV er de grote winnaar, al doet de partij het een stuk minder goed dan vier jaar geleden. Zij moest 8 procent van de stemmen inleveren, een fors verlies.


DOOR ADDO SPRANGERS


De VVD, tweede met 25 procent van de stemmen, deed goede zaken. Zij sleepte maar liefst 5,4 procent meer stemmen in de wacht. Ook FvD zit met 6,8 procent van de stemmen flink in de lift. Dat zijn 5,2 procent meer stemmen dan in 2017. Nieuwkomer JA21 scoorde met 2,7 procent van de stemmen ook goed.


Klappen

Niet alleen de PVV moest in de gemeente Rucphen stemmen inleveren tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA haalde weliswaar nog 8,8 procent van de stemmen op, maar dat waren er wel 2,6 procent minder dan vier jaar geleden. De SP kreeg nog hardere klappen. Zij kreeg 6,8 procent van de stemmen. Dat is 3,4 procent minder dan in 2017. D66 en PvdA daarentegen deden het deze keer iets beter. D66 kwam uit op 6.5 procent van de stemmen, een stijging van 1,3 procent. De PvdA kreeg 0,5 procent stemmen meer en scoorde daarmee 3,3 procent van de stemmen. GroenLinks (1,9 procent van de stemmen) en 50Plus (1,3 procent van de stemmen) blijken met respectievelijk 1,4 en 2,8 procent minder stemmen ook duidelijk aan populariteit te hebben ingeboet. n totaal zijn 13.246 stemmen uitgebracht. Daarvan waren er 7 blanco en 13 ongeldig. De opkomst was 71%. Dat is minder dan vier jaar geleden. Toen was het opkomstpercentage 75,95%.