Staartmees.
Staartmees. FOTO MANS DE JONG

Het staartmeesje
op bezoek

RUCPHEN - Onlangs waren de staartmeesjes nog eens op bezoek in mijne Hof. Het zijn prachtige vogeltjes met aparte gaven. Zowat alle spleetjes en gaatjes die er waren werden onderzocht. Ze nestelen graag in jeneverbes, gaspeldoorn, meidoorn en sleedoorn. Soms maken ze hun nestjes in tuinconiferen. Het ovale nest is een kunstwerk op zich met bovenin het invlieggat.


De binnenkant van het nest bestaat voor een groot deel uit pluimpjes. De buitenkant bestaat uit mosjes, cocons van spinnen maar vooral uit korstmosjes. Het is een waar kunstwerk. Hiervoor hebben ze wel 2000 vliegtochten nodig. Begin april worden er 8 tot 12 eitjes gelegd. De vrouwtjes kunnen via een soort scharnier hun lange staart op hun rug leggen als ze in het nest zitten. De staartmees is zeer behendig bij het voedsel zoeken. Ze zijn erg gevoelig voor strenge winters.

Bij bar weer slapen ze in groepjes van 5 tot 10 vogels dicht tegen elkaar om zo min mogelijk warmte te verliezen. Staartmezen hebben families waar ze mee optrekken en vaak ook in elkaars nabijheid nestelen. Bijzonder is dat staartmeesjes waarvan het eigen legsel is mislukt, hun familieleden helpen met het groot brengen van hun jongen. Hun voedsel bestaat uit kleine insecten, zaden en knoppen. Tijdens de winter bezoeken ze vaak tuinen om te snoepen van de aangeboden pinda’s, vetbollen en andere lekkernijen die mensen hen aanbieden. Op zich zijn het prachtige vogels die altijd met elkaar via een apart geluidje contact onderhouden.

Leer vooral genieten van de schoonheid van vogels en andere dieren die Moeder natuur ons aanbiedt.

Het maakt je rijk.[n]