Pimpelmees bij nestkast.
Pimpelmees bij nestkast. FOTO MANS DE JONG

Natuurwerk: nestkasten-
onderzoek Heemtuin

RUCPHEN - Onlangs kreeg men dit mooie berichtje onder ogen. Sinds 1984 worden op de Heemtuin de resultaten van de 35 nestkastjes in kaart gebracht. De afgelopen jaren wordt de controle uitgevoerd door Riet van den Bergh uit Rucphen en Piet de Wild uit Zegge.


Het jaar rond, doet het team een 7 tal keren een controlerende ronde door de tuin. Ruim voor het officieel broedseizoen begint op 15 maart zijn de kastjes in orde gebracht voor de toekomstige bewoners. Het overgrote deel bestaat uit kool en pimpelmeesjes.


2020
In 2020 zijn er ruim 160 jonge kool en pimpelmeesjes uitgevlogen. Het aantal te leggen eitjes, heeft alles te maken, met het voedselaanbod dat in de Heemtuin volop aanwezig is. Nestjes met tien en elf eitjes zijn geen uitzondering.


Inhoud nestkastjes
Sommige nestkastjes krijgen elk jaar een voorkeur van de vogels, en worden ruim voor de andere al vol gedragen met mos, takjes, veertjes, paarden en hondenhaar e.d.

Ook pissebedden, oorwormen en zelfs een nest met muizen worden in de kastjes aangetroffen

Reden voor Riet, om al jaren eerst netjes te kloppen, voor dat ze het deurtje open doet. Ook als een beleefdheid naar de vogel toe, die op het nest kan zitten. Met behulp van een spiegeltje wordt bekeken hoeveel eitjes of jongen er zich in een nest bevinden. Dit alles wordt met heel veel liefde en respect voor de natuur gedaan.

Bron: Piet de Wild en Riet van den

Bergh[n]