Mannetjes vink in broedkleed.
Mannetjes vink in broedkleed. Foto: Mans de Jong

Natuurwerk: het gaat
goed met de Vink

RUCPHEN - Gelukkig gaat het met de gewone vink erg goed. In onze gemeente heeft de vink meerdere mooie namen als meivink en mosvink. In Sprundel klinkt de naam vienk en in Willebrord weer vink.


De mannetjes vinken werden vaak in kooitjes of kooien gehouden vanwege hun mooie zang in de lente.
De vink is een van de vogels net als de nachtegaal waarvan de zang slaan wordt genoemd. In de paartijd veranderd de bek bij de mannetjes van witte naar loodkleurig. Ook hun kruin wordt donkerder van kleur.
De vrouwtjes vink is mooi licht grijs van kleur, dit om tijdens de broedtijd op het nest niet op te vallen. Ze bouwen hun nestjes graag in fruit en andere bomen die zowel in tuinen of langs wegen staan.


In bomen klinkt vaak de vinkenzang


In bomen die langs wegen staan klinkt zowat om de 200 meter vaak de vinkenzang. Ze eten graag rijpe en onrijpe zaden. Ook insecten en rupsen worden gegeten en voeren deze aan hun jongen. Hun jongen krijgen vaak ook onrijpe zaden als voedsel.
Hun kleine nestje zit vaak goed verborgen op het einde van een tak en bestaat vooral uit mos, haartjes en pluimpjes. De nestjes worden vaak pas zichtbaar als de bomen hun blad hebben verloren.
In herfst trekken onze vinken naar het zuiden en komen andere vinken uit het noorden samen in groepen met kepen in ons land terecht en soms ook in onze tuinen zodat wij er van kunnen genieten.

Mans de Jong[n]