Afbeelding
Foto: Corine Roks

Zorgen buurtbewoners over verkeer Van Voornestraat

RUCPHEN - Nauwelijks een maand na de nieuwe route door het centrum van Rucphen, en de eerste knelpunten worden al pijnlijk zichtbaar. Vooral bewoners van de Van Voornestraat treffen het zwaar. Schade aan geparkeerde auto’s, problemen met oversteken, lijnbussen die zich letterlijk door het straatje wringen en heel veel vrachtverkeer dat nog steeds het centrum verkiest boven de splinternieuwe omleiding. Zomaar een greep uit de verontruste signalen van buurtbewoners.

DOOR CORINE ROKS

“Uiteraard waren we bekend met de centrumplannen en daaraan inherent dat het doorgaand verkeer door onze straat zou worden geleid, met uitzondering van vrachtverkeer. Dit door de komst van het centrumplein dat momenteel in aanbouw is. Maar dat het zo’n impact zou hebben op ons straatje, dat hadden we niet verwacht”, aldus bewoners Bas Nijssen en buurvrouw Jetty Koen.

Draaicirkel
Om hun verhaal kracht bij te zetten tonen zij videobeelden waarbij twee lijnbussen van Arriva elkaar passeren. “De bus heeft de halve straat nodig voor zijn draaicirkel”, waarbij Nijssen wijst naar de scherpe bocht met in de hoek een splinternieuwe bushalte. Ook tonen zij foto’s van beschadigde auto’s die in de Van Voornestraat geparkeerd stonden: “De schadeafhandelingen bij de busonderneming lopen”, geven de woordvoerders aan.

Oversteken
Het zijn echter niet alleen de bussen die zorgen voor overlast. Jetty Koen vult aan: Ook het vrachtverkeer dendert door de straat. Sinds de heropening help ik mijn kinderen van 10 en 12 jaar weer met oversteken. Het kruispunt Raadhuisstraat, Schijfse Vaartkant en Van Voornestraat is eveneens onoverzichtelijk. Rechts heeft hier voorrang, iets wat menig bestuurder over het hoofd ziet.

Concrete opties
Deze week gaan buurtbewoners in gesprek met wethouder Verkeer René Lazeroms. Hierbij bieden zij de wethouder wat concrete opties aan om de verkeersveiligheid te verbeteren; eenrichtingsverkeer, handhaving op onnodig vrachtverkeer, de bushalte verhuizen naar de plek waar voorheen De Vaart stond, lijnbussen omleiden via het nieuwe tracé, drempels bij de Schijfse Vaartkant, en met stip op nummer één; een zebrapad. “Het is een 30 km zone, maar hiervan is niets te merken. Het verkeer dendert door de straat. Het tijdelijk plaatsen van waarschuwingsborden zien we ook wel zitten. We wachten het gesprek met de wethouder af, de gemeente Rucphen staat open voor onze bezorgdheid”, besluiten de buurtbewoners. Behalve van buurtbewoners heeft de Rucphense Bode ook verontruste signalen uit het dorp opgevangen. Vooral fietsers komen door het vrachtverkeer in de straat achter Agora in het gedrang.

Onaantrekkelijk
Wethouder René Lazeroms reageert: "Nu de doorgaande route door het centrum van Rucphen is afgesloten, zien mensen pas de impact. De Van Voornestraat is bewust smal gehouden, het is een 30 kilometer zone. In onze begroting zijn voor de komende jaren ook versmallingen aan de Raadhuisstraat en de Zundertseweg opgenomen waardoor de centrumroute heel onaantrekkelijk wordt gemaakt. Maatregelen die ook voor de andere kernen op de planning staan. We kunnen niet alles tegelijk, daarvoor zijn onze financiële middelen ontoereikend”.

Stapvoets
“Feit is dat we nu een mooie omleiding hebben, een miljoenenproject om het verkeer uit de kernen te weren. Dat het verkeer nog steeds door het centrum rijdt komt voort uit gewenning. Ik ga donderdagochtend met de bewoners in gesprek en sta open voor hun bevindingen en sluit tussentijdse maatregelen, zoals bijvoorbeeld een extra verbodsbord, niet uit”. Waarbij de wethouder benadrukt dat de Projectgroep Rucphen heel nauw is betrokken bij de inrichting van het nieuwe centrum. Input van partijen als ondernemers, kerkbestuur, SKW, omwonenden en de busonderneming is meegenomen in de ontwikkeling en realisatie van het centrumhart. “Arriva is inderdaad ook partner in dit project. Zij zijn gebaat met een centrumhalte wegens de vele busreizigers die hier opstappen. We hebben de afspraak dat zij stapvoets het centrum passeren, iets dat voor alle verkeer geldt”.[n]