Afbeelding
FOTO COLLECTIE AD POTTERS

Behoefte contactgroep onder de loep

RUCPHEN - Is er binnen de gemeente Rucphen behoefte aan meer aandacht voor veteranen? Ad Potters, coördinator veteranenzaken op het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda, hoopt een en ander de komende weken in kaart te kunnen brengen. Bij voldoende positieve respons hoopt hij voor de gemeente Rucphen een veteranencontactgroep in het leven te roepen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Veteranen zijn alle (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of vergelijkbare situaties, inclusief vredesmissies in internationaal verband. De in de gemeente Rucphen woonachtige Potters, ooit in dienst getreden ‘om ons land te verdedigen tegen het Oostblok', behoort zelf tot deze categorie. "In 2019 ben ik op 53-jarige leeftijd op vredesmissie uitgezonden naar de Verenigde Arabische Emiraten. In de woestijn daar had ik een logistieke functie.”

Beroepshalve houdt hij zich al jaren bezig met veteranenzaken. "In gemeentes overal in het land heb ik al geweldige initiatieven voor veteranen gezien. IDan vraag ik mij af waar al mijn ‘medestrijders' in Rucphen zitten. Ze zijn niet zichtbaar. Hier in de gemeente Rucphen zijn zo'n 130 veteranen bekend, maar het moeten er veel meer zijn. Alle veteranen zijn bekend bij het Nederlands Veteraneninstituut, maar die gegevens mogen alleen worden gedeeld met toestemming van de veteranen zelf. We hebben vijf kerkdorpen. Ik wil die veteranen graag naar voren laten treden.” Dat laatste gebeurt voor een deel door de jaarlijkse Veteranendag die normaliter door de Gemeente Rucphen wordt gehouden, elke vrijdag voorafgaand aan de ‘grote' Veteranendag in Den Haag. Ad Potters: "De ‘vaste' bezoekers vinden de Rucphense Veteranendag prima, maar jonge veteranen van 30 jaar met kinderen zie ik er geen vrije dag voor nemen. Met een eigen contactgroep zou je de Gemeente Rucphen kunnen helpen om te komen tot een andere invulling.” Al is dat volgens Potters niet het belangrijkste. Veel veteranen hebben namelijk gewoon behoefte aan contact met ‘medestrijders', weet hij. "Zodat ze over hun ervaringen kunnen praten. Of samen activiteiten kunnen ondernemen. Ook is het belangrijk dat de familie van uitgezonden veteranen kan praten met een oud-strijder uit eigen woonomgeving. Iemand die weet wat er in de hoofden van de achterblijvers omgaat als hun partner, vader, zoon of dochter in een oorlogsgebied is. Hoe mooi zou het zijn om vanuit de contactgroep iets voor het thuisfront te kunnen doen. Een bloemetje voor de jarige echtgenote van een militair die op uitzending is bijvoorbeeld. Maar ook steun bieden bij een uitvaart.” Ook naar de lokale samenleving toe ziet Potters mogelijkheden. "Er bestaat een scholenproject onder de noemer ‘Veteraan voor de klas'. Veteranen vertellen hierbij over de huidige uitdagingen en hun eigen ervaringen tijdens vredesmissies. Er is meer dan alleen maar de Tweede Wereldoorlog of de politionele acties in Nieuw-Guinea.” Mocht het na zijn onderzoek komen tot de oprichting van een contactgroep in de gemeente Rucphen, dan hoopt Potters voor elk dorp ‘one point of contact' te kunnen realiseren. "Blijkt hier toch geen behoefte aan te zijn, dan is het in ieder geval een keer getoetst,” besluit hij.[n]


Reageren? Stuur vóór 1 mei een mail met het onderwerp ‘Veteraan Rucphen' aan: ad_potters@hotmail.com. Als u een veteranenpas heeft, geef dan a.u.b. het nummer van de pas door.