Het Mariabeeld uit de kerk in Zegge.
Het Mariabeeld uit de kerk in Zegge. Foto:

Sober programma in de meimaand in Zegge

ZEGGE - In het jaar 1421 vond de Elisabeths vloed plaats en ook West-Brabant werd hierdoor getroffen. Op de Schelde kwam een schip in nood en dreigde te vergaan. De schipper bad op zijn knieën op het dek en beloofde aan Maria, als hij heelhuids aan was zou komen, een kapel voor haar te bouwen. De legende zegt dat het schip verging en dat de schipper aanspoelde in Zegge en daar een Mariakapel liet bouwen om zijn dankbaarheid vorm te geven.


De mooie Mariakapel die nu Zegge siert is niet de kapel die de schipper liet bouwen maar deze stamt uit 1922. De oude kapel was dermate vervallen dat, om de bedevaart traditie levendig te houden, er een nieuwe kapel gebouwd werd. Over die bedevaartraditie werd al in 1649 geschreven.

De huidige kapel verkeerd in een uitstekende staat van ouderhoud en na een brand in 2019 is de kapel in zijn oude glorie hersteld. In de kapel is het prachtige houten Mariabeeld, dat stamt uit het eins van de 17e eeuw, de blikvanger.

Bijzonder zijn ook de 15 gebrandschilderde ramen die de geheimen van de Rozenkrans uitbeelden.

Tientallen mensen branden ook nu weer elke dag kaarsen in de kapel die van zonsopkomst tot zonsondergang geopend is.


Versobert programma

De eeuwenoude traditie om in de meimaand naar Onze Lieve Vrouw van Zegge te gaan op bedevaart werd vorig jaar onderbroken omdat door corona alle kerken gesloten waren.

Dit jaar wil de Werkgroep Meimaand Mariamaand Zegge met een versobert programma Maria toch weer eren. Iedere zon- en feestdag in de meimaand is er ’s morgens om 7 en 9 uur een Eucharistieviering.

Door de week wordt van maandag t/m vrijdag om 18.45 uur het Rozenhoedje gebeden en op dinsdag is er aansluiten een Eucharistieviering.

Op woensdag is er een Woord- en communieviering en op donderdag een alternatieve Mariaviering.

Alle vieringen vinden waarschijnlijk plaats in de kerk, mochten de coronamaatregelen versoepeld worden dan kan er misschien in de week in de kapel gevierd worden.

Hopelijk kan het terras van Café Kerzicht ook weer open zodat er weer traditioneel genoten kan worden van koffie met worstenbrood.[n]