De oude varkensstallen moeten straks plaatsmaken voor een overdekt klimbos.
De oude varkensstallen moeten straks plaatsmaken voor een overdekt klimbos. FOTO CORINE ROKS

Overdekt klimbos in de maak in Rucphen

RUCPHEN - De varkensstallen van ondernemers Marcel en Mieke Sommers moeten plaatsmaken voor een mega overdekt klimbos, inclusief een verdieping voor Virtual Reality. Het ondernemerspaar runt naast deze plek al jaren een binnen- en buiten speeltuin, inclusief boerderijdieren die deze vorm van recreatie uniek maakt. Met de uitbreiding zetten de ondernemers in op een breed publiek; vertier voor jong en oud bij Den Scherpenberg.


DOOR CORINE ROKS


“Het wijziging bestemmingsplan is rond, van agrarisch met nevenactiviteit naar recreatie. Een tijdrovende procedure, met positieve reacties in de omgevingsdialoog waarbij buren worden geïnformeerd over de plannen.

De gemeenteraad was het 3 februari unaniem eens; een aanwinst voor de gemeente Rucphen,” deelt Marcel Sommers mede.


Virtual Reality

Met de bouwplannen op tafel geeft Sommers tekst en uitleg over de plek waar tot anderhalf jaar geleden nog varkens stonden.

“Voor het overdekte klimbos maken we gebruik van de oude mestput, waarmee we extra hoogte creëren. Het gebouw krijgt een nokhoogte van 10.2 meter en boven het horecagedeelte, dat zich aan de voorkant bevindt, wordt de Virtual Reality gerealiseerd. Hier kunnen bezoekers een duik in de toekomst nemen, in het overdekte klimbos staat de streekgeschiedenis centraal,” meldt Sommers, waarbij de ondernemer toelicht dat het thema betrekking heeft op de smokkelroute. “Beleving van verleden naar heden tot in de toekomst,” zo vat hij samen.


Uitdaging

Sommers over de inrichting van het klimbos: “Dat krijgt echte boomstammen voor een optimale bosbeleving, plus een kleine instructieruimte voor de klimmers. We bieden drie niveaus aan zodat het ‘bos’ zowel voor jong als oud uitdaging biedt. Onderschat deze vorm van sport niet, het is hard werken tijdens het klauteren.” Kinderen vanaf negenjarige leeftijd zijn straks welkom een klim te wagen. Over het veiligheidssysteem zijn Marcel en Mieke Sommers nog in dubio. “Een systeem waarbij de schakels met elkaar in verbinding staan en je overpakt, of continu aangelijnd waarbij de veiligheidslijn volgt. Beide systemen hebben voor- en nadelen, we hebben nog geen keuze gemaakt.”

Terrassen

Wel zijn keuzes gemaakt over de terrassen. “Een terras op het zuiden én het oosten. Uitnodigend voor passanten die hier een drankje of een hapje kunnen nemen zonder gebruik te maken van de speelruimtes,” legt Marcel Sommers uit.

De nieuwe aanwinst wordt voorzien van een tot nokhoogte glazen voorpui, met uitzicht op de rotonde knooppunt Scherpenberg.

“De nieuwe zichtkant. De rotonde hebben we geadopteerd. Hij wordt binnenkort bemand door grazers, met een knipoog naar het boerderijgedeelte dat in onze tak van recreatie vrij uniek is,” aldus Sommers.


Najaar 2022

De plannen voor uitbreiding dateren uit 2017. In het najaar van 2022 hoopt het koppel de deuren te kunnen openen. Tot slot tipt de ondernemer: “Een huifkar voor onze gasten, dat staat ook nog in de planning.” [n]