Gierzwaluw staat op het punt in de nestkast te kruipen.
Gierzwaluw staat op het punt in de nestkast te kruipen. FOTO MANS DE JONG

Natuurwerk: als de
gierzwaluwen terugkeren

RUCPHEN - Nadat de gierzwaluwen eind augustus uit ons land zijn vertrokken voor een reis van meer dan 7000 km richting Afrika, keren zij bij mooi weer eind april begin mei bij ons terug. Opnieuw na 7000 km te hebben afgelegd kondigen zij met hun aanwezigheid de komende zomer aan.

Het is geweldig om zoveel afstand af te leggen zonder ergens zoals andere vogels doen uit te rusten in een boom of struik.

Nee, ze hebben al die tijd in de lucht vertoeft wat op zich al een wonder te noemen is. De drang naar voortplanting en op deze manier hun soort in stand te houden drijft hen ook naar onze gemeente op zoek naar de oude of nieuwe nestplaats.

Soms halen ze een snelheid van 130 km met als brandstof insecten.


Broedgelegenheid

Gelukkig keren zij niet meer, zoals enkele jaren geleden terug, terwijl mensen hun al jaren in gebruik zijnde nest toegangen hadden geblokkeerd.

In onze gemeente zijn inmiddels al 176 nestkasten opgehangen waar in 2020 in de wijk de Koekoek in Sprundel gretig gebruik van werd gemaakt en maar liefst 31 jonge gierzwaluwen werden geboren en nu in Afrika verblijven om over een jaar naar hun geboorteplekken terug te keren. In de lucht zoeken ze voedsel, nestmateriaal, slapen en paren er. Alleen tijdens de broedtijd komen de broedvogels op hun nesten om te broeden en te rusten. Hun jongen krijgen knikkergrote aan elkaar geklitte insectenballen als voedsel waar de gierzwaluw wel 800 km per dag voor aflegt. Laten we hen met respect en liefde verwelkomen.
Mans de Jong[n]