Zomerse kleurenpracht
Zomerse kleurenpracht FOTO MANS DE JONG

Bloemrijk bermbeheer zorgt voor kleurrijke gemeente

RUCPHEN - Het is de bedoeling dat de gemeente in 2021 start met een ander bermbeheer. Eindelijk wordt een einde gemaakt aan de wel 50 jaar oude manier van bermen maaien.


Dit beheer bestond uit alleen maar maaien zonder rekening te houden met de bloemen en dieren die zich in de bermen ophielden. Al ruim 50 jaar vraagt de Natuurwerkgroep om een ander en gerichter beheer met als oogpunt bloemen laten bloeien en zaden te laten vormen zodat insecten als bijen, hommels, sluipwespen en vlinders konden profiteren van de bloemen in de vorm van stuifmeel en nectar. Dit noemt men vooruit zien.


Bloemrijk beheer

Gelukkig is de gemeente nu zover dat men overstapt naar een bloemrijk beheer. Dus rekening gaat houden met bloemen en dieren. Onze gemeente telt maar liefst 175 ha met bermen. Als deze in komende jaren goed worden beheerd komt er 175 ha nieuwe natuur bij en zomaar langs de weg of fietspad. Onze gemeente zal er kleurrijker uit gaan zien.


Ruimte voor dieren

In dit nieuwe beheer zullen ook ruige plekjes met bramen en ongemaaide grasstroken ontstaan waarin ruimte komt voor dieren. Een groep vlinders legt haar eitjes op grassen en hun poppen hangen aan de oude grasstengels. Door delen van bermen ongemaaid te laten krijgen deze vlinderpoppen de ruimte om als vlinder rond te vliegen en wij mensen daar weer van kunnen genieten. Mans de Jong


'Onze gemeente

telt maar liefst

175 ha

met bermen'