Louise Wellens: 'Je merkt dat mensen nieuwsgierig worden naar de gedachtegang van de andere partij'
Louise Wellens: 'Je merkt dat mensen nieuwsgierig worden naar de gedachtegang van de andere partij' FOTO COLLECTIE LOUISE WELLENS

‘Geluidsoverlast zorgt voor veel onenigheid'

RUCPHEN - Sinds 1 januari van dit jaar is binnen de gemeente Rucphen buurtbemiddeling actief. Vrijwilligers en coördinator Louise Wellens bemiddelen bij conflicten tussen buren en inwoners. Het is vooral geluidsoverlast waarover onenigheid ontstaat. Ondertussen zijn de eerste casussen in behandeling en zit de kracht vooral in het mensen te laten inzien dat ze verschillend zijn.


DOOR CORINE ROKS


“Neem bijvoorbeeld harde muziek. De één vindt het doodnormaal dat de volumeknop op gepaste tijden voluit gaat, de ander snapt niet dat iemand dat überhaupt doet. Door hierover te praten en open te staan voor argumenten van de buren, wordt de drempel tot verzoening al een stuk lager. Je merkt dat mensen nieuwsgierig worden naar de gedachtegang van de andere partij, en dat ze in het meest gunstige geval ook te rade gaan bij zichzelf. Wat is mijn aandeel in dit conflict? Een moeilijk proces waarbij je veel geduld moet hebben,” zo vat Wellens buurtbemiddeling in duidelijke taal samen.


Niet-juridisch

Zo’n tiental casussen heeft zij binnen de gemeente Rucphen in behandeling, variërend van geluidsoverlast en (stank)overlast van dieren tot geschillen over grond. “Via de Gemeente Rucphen, Thuisvester, de wijkagent of het speciale 06-nummer worden de klachten gemeld. Buurtbemiddeling wordt ingeschakeld bij niet-juridische conflicten. Alle inwoners van de gemeente Rucphen kunnen hiervan gebruikmaken.”


Onpartijdig

“Na melding neem ik contact op met de persoon die de overlast ervaart. Vervolgens krijgt deze bezoek van twee vrijwilligers die hiervoor een speciale scholing hebben gevolgd. Zij bieden een luisterend oor en analyseren het conflict en de achterliggende problemen. Ook bereiden zij de mensen voor op een gesprek met de tegenpartij. Daarna gaan zij polshoogte nemen bij de tweede partij en zo te komen tot een oplossing in één of meer bemiddelingsgesprekken.


'Samen praten maakt drempel tot verzoening lager'


De vrijwilligers zijn onpartijdig en worden getraind om ongenoegens bespreekbaar te maken,” meldt Louise Wellens, waarbij zij aangeeft dat de gesprekken nu vooral telefonisch plaatsvinden vanwege het coronavirus. “Momenteel bevinden drie casussen zich in de fase van bemiddelingsgesprekken, één casus is zelfs spontaan opgelost,” vult zij aan.

Mediator Wellens heeft voor deze functie een tweejarig contract getekend met de partijen wooncorporatie Thuisvester en de Gemeente Rucphen. Zij werkt nauw samen met coördinator Piet Luijkx die in de gemeente Moerdijk en Halderberge bemiddelt. Vijfentachtig procent van de Nederlandse gemeenten biedt buurtbemiddeling aan. Inwoners kennis aanreiken om conflicten zelf op te lossen is hierbij de insteek. [n]


Vrijwillige buurtbemiddelaars

Buurtbemiddeling Rucphen is nog op zoek naar vrijwillige buurtbemiddelaars. Aspirant bemiddelaars krijgen een gratis driedaagse opleiding met jaarlijkse bijscholing. Interesse? Bel Louise Wellens via telefoonnummer 06- 11068158. Dit nummer (buurtbemiddeling) kan ook worden gebeld bij (buurt)geschillen.