Natuurliefhebber Ad Goorden is altijd actief.
Natuurliefhebber Ad Goorden is altijd actief. FOTO MANS DE JONG

Waarom nestkastjes vaak laag hangen

RUCPHEN - Van tijd tot tijd krijg ik van mensen de vraag waarom sommige nestkastjes in de wijken zo laag hangen?


De meeste vogels mogen zich al gelukkig prijzen als ze al een nestkast tot hun beschikking hebben.

In de natuur moeten deze holenbroeders het maar doen met holten in bomen en soms, dat is mijn ervaring, bevind zich zo’n holte op minder dan een halve meter boven de grond.

Bij gebrek aan beter kiezen ze toch voor zulke holten.


Gemakkelijk en veilig

Als uit ervaring blijkt dat vogels geen moeite hebben met laaghangende kasten komt natuurlijk de veiligheid van de mensen die de kasten ophangen en later controleren en schoonmaken om de hoek.

Een trap of ladder is toch een stuk gevaarlijker om op staan dan gewoon vanaf de grond. Menige trap of ladderbeklimmer beland in het ziekenhuis.


Heemtuin

Op de Heemtuin hangen al meer dan 35 jaar 32 nestkastjes voor kleine vogeltjes. Deze hangen maximaal op gezicht hoogte en zijn bijna ieder jaar allemaal bewoond.


Nestkastenproject

In het Fatimapark in Sprundel hangen een deel van de kastjes extra laag in verband met een nestkastenproject voor jonge kinderen van de basisschool omdat ook zij in het kastje kunnen kijken wat er in het kastje is te zien en later om schoon te maken.

Natuurlijk mogen kastjes hoger opgehangen worden.

Bovendien wordt ook opgelet dat de kastjes zoveel mogelijk uit zon hangen om het te voorkomen dat de jongen oververhit geraken en sterven.[n]