PvdA: toch deelname aan gemeenteraadsverkiezingen

RUCPHEN - Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Begin dit jaar nog leek de sterk vergrijsde PvdA-afdeling in Rucphen op sterven na dood, maar dankzij de plotselinge aanwas van een contingent aan nieuwe, jonge leden ziet de toekomst er plotseling weer heel anders uit. Het bestuur van de afdeling heeft besloten om alsnog mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Tot verbazing van Ad Jongenelis, die in februari als raadslid de PvdA verruilde voor de VVD.


DOOR ADDO SPRANGERS


Vorig jaar nog besloot het afdelingsbestuur van de PvdA af te zien van deelname aan de komende raadsverkiezingen. Onder de vooral oudere leden van de afdeling bleek de animo om zich te gaan inzetten voor de raad namelijk minimaal. Het besluit zat de 77-jarige voorzitter Ton Bergenhenegouwen naar eigen zeggen niet lekker. “Ik was er het zelf eigenlijk niet mee eens om er de stekker uit te trekken en ben, samen met onder anderen Lisenka Mathijssen-Janssen, op zoek gegaan naar nieuwe leden die zich willen inzetten voor de lokale politiek. Via oude netwerken meldden zich meteen al heel enthousiast twee nieuwe jonge leden aan. Dat aantal groeide uit tot negen, waardoor het ledenaantal inmiddels is gestegen tot 26. De PvdA is nu vertegenwoordigd in vier van de vijf kerkdorpen in de gemeente Rucphen. Alleen in Zegge is nog niemand lid. Het bestuur zou ook daar graag een vertegenwoordiger hebben om er op die manier ook voelhorens te hebben.”

De plotselinge aanwas van nieuwe, jonge leden zorgt bij de Rucphense PvdA-afdeling voor een bijkans euforisch gevoel. “Een dergelijke ommezwaai heb ik binnen onze afdeling nog nooit meegemaakt,” aldus Bergenhenegouwen. “Met deze achterban heb ik in één keer ook weer alle vertrouwen in de gemeenteraadsverkiezingen. Het verkiezingsprogramma moet nog worden geschreven, maar zelf durf ik al te hopen op drie zetels straks.”


Kopstuk

Het enthousiasme van Bergenhenegouwen staat in schril contrast met de reactie van Ad Jongenelis. Het naar eigen zeggen volledig uit de lucht komen vallen besluit van zijn vroegere partijgenoten, is bij het huidige VVD-raadslid hard aangekomen. Al sinds 2006 actief in de gemeentelijke politiek, gold Jongenelis tot aan zijn vertrek immers als een van de kopstukken van PvdA Rucphen. Het steekt hem dan ook wel dat hij door PvdA Rucphen op geen enkele manier is gekend in de plotselinge koerswijziging. “Dat is wel raar, natuurlijk. In februari nog heb ik als raadslid een raadsvergadering voor de PvdA gedaan, voordat ik overstapte naar de VVD.”


Flipperkast

Die overstap is niet zomaar gemaakt, maakt Jongenelis duidelijk. “Vorig jaar, net na de zomer, werd duidelijk dat het voor de PvdA in Rucphen een gelopen koers was. Het bestuur had er geen zin meer in en de meerderheid van de leden was het eens over de opheffing van de afdeling. Zelf wilde ik echter politiek actief blijven voor de lokale samenleving. Met goedkeuring van het bestuur van de PvdA-afdeling ben ik me vervolgens gaan oriënteren op andere mogelijkheden. Ik ben geen flipperkast en ga niet over één nacht ijs. Na met diverse clubs te hebben gesproken, heb ik na een half jaar het besluit genomen om over te stappen naar de VVD. Op landelijk niveau zijn de verschillen tussen beide partijen groot, maar op lokaal niveau valt dat eigenlijk wel mee. De voorbije vijftien jaar zijn door mij ingediende voorstellen namens de PvdA ook vaak gesteund door de VVD. Dat maakt ook dat ik een goed gevoel heb bij deze partij. Wat dat betreft zit ik op mijn plek en is de PvdA een gesloten boek.” [n]