Het nieuwe zwembad gaat de Gemeente Rucphen jaarlijks zo'n zes ton kosten.
Het nieuwe zwembad gaat de Gemeente Rucphen jaarlijks zo'n zes ton kosten. IMPRESSIE GEMEENTE RUCPHEN

'Garantie van veertig jaar zwemplezier'

RUCPHEN- Een multifunctioneel (buiten) zwembad met oog voor alle doelgroepen dat ook nog eens moet voldoen aan het label groen. Voor de ontwikkeling van deze sport- en recreatiefaciliteit werd de afgelopen jaren flink ingezet door het gemeentebestuur en raadsleden van de gemeente Rucphen. Een complex proces, waar grote bedragen mee zijn gemoeid. Ook qua aanbestedingsbeleid aan de voorkant zoals ontwerp en constructie waarvoor wettelijke regels gelden. Daarom heeft het allemaal wat langer geduurd, maar dan heb je ook wat: de garantie van veertig jaar duurzaam zwemplezier.


DOOR CORINE ROKS


“Een bad voor de sportieve zwemmers, de recreanten, de senioren en de gebruiker die oefent voor het zwemdiploma,” geeft sportwethouder Martien de Bruijn in een update aan. “Het vijfentwintigmeterbad wordt uitgerust met zes banen waarvan er twee kunnen worden afgezonderd met behulp van een klapwand. In dit gebied kan de temperatuur worden geregeld en de diepte worden afgestemd door middel van een beweegbare bodem.” Voor dit technisch hoogstandje is de Gemeente Rucphen niet over een nacht ijs gegaan. Een ervaren architect uit de zwembadenbranche werd ingeschakeld en samen werd er gezocht naar een betaalbare optie. “In de eerste instantie gingen we uit van het overkappen van het bestaande buitenzwembad. Bij nader inzien bleek een vijftig jaar oud fundament toch niet optimaal, daarom de keuze voor een splinternieuw zwembad. Het bad wordt voorzien van een vaste, goed geïsoleerde kap. De schuifwanden zijn van glas voor een optimale buitenbeleving. Het dak wordt uitgerust met zonnepanelen en om de warmte te regelen maken we gebruik van de warmtepomp. Dit geldt voor zowel de watertemperatuur als de luchtbehandeling. Het complex wordt geheel gasloos conform de eisen van deze tijd.” De offertes zijn binnen, nog voor de zomervakantie hoopt de wethouder het project aanbesteed te hebben zodat medio september een start kan worden gemaakt met de bouw. Het gebouw wordt opgetrokken uit een lichte steen, contrasterend met de naastgelegen panden. In de entree kunnen bezoekers een drankje nuttigen, in de hele inrichting is gekozen voor hout. Tijdens wedstrijden van Zwemvereniging De Flippers (ZDF) kan gebruik worden gemaakt van de verrijdbare tribunes. “Het resultaat van de samenspraak met ZDF. Buiten wordt een spraypark gerealiseerd en voor de oudere jeugd een beachvolleybalveldje,” vult de wethouder aan.


Exploitatie

In een rekensommetje geeft de wethouder aan dat het nieuwe zwembad de Gemeente Rucphen jaarlijks zo'n zes ton gaat kosten. "Een totaalproject van 6,5 miljoen euro, uitgesmeerd over veertig jaar. Behalve afschrijvingskosten zitten hierin opgeteld de kosten van onderhoud, rente en beheer.” Op de vraag wie de exploitatie voor zijn rekening neemt, antwoordt De Bruijn: "We hebben twee opties. Of we houden de exploitatie in eigen beheer in een eigen op te richten BV, of we kiezen een voor een commerciële exploitant, wat nu ook voor het binnenbad geldt.” Als de bouw volgens planning verloopt, wordt het nieuwe zwembad op 1 januari 2023 geopend. Tot die tijd kunnen zwemliefhebbers gebruik maken van het naastgelegen binnenbad. "We zijn zoekende naar een nieuwe bestemming voor de locatie binnenbad. De sporthal verkeert nog in prima staat, deze blijft behouden.” Met het oog op de toekomst opent het nieuwe zwembad perspectief voor verdere ontwikkelingen in De Binnentuin. De wethouder hierover: "We verwachten zo'n 60.000 zwembadbezoeken per jaar. Tienduizend meer dan voorheen. Mogelijk krijgt de ontwikkeling van verblijfsaccommodaties door de komst van het zwembad een flinke boost. En ja, het zwembad blijft De Vijfsprong heten, de centrale plek tussen de vijf kernen van de gemeente Rucphen.” [n]

Afbeelding