Afbeelding
Foto: Corine Roks

Wethouder financiën licht Jaarrekening toe

RUCPHEN - Op 16 juni wordt in de raadsvergadering van de gemeente Rucphen de Jaarrekening 2020 besproken. Wethouder Financiën, René Lazeroms, licht alvast wat zaken toe. Met een positief resultaat van € 1.900.000,00 wordt de balans aanstaande donderdag aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen gepresenteerd. De pandemie liet zijn sporen na, echter de financiële impact bleef beperkt.


DOOR CORINE ROKS

“De coronacrises zorgde ervoor dat vele activiteiten werden stilgelegd en projecten ‘’on hold’ werden gezet”, geeft de wethouder aan als hij verwijst naar de lagere uitgaven als gevolg van de pandemie. Hij vult aan: “De kosten van projecten die dit jaar alsnog worden uitgevoerd worden doorgezet naar 2021”.


Als voorbeelden van extra kostenposten in het kader van corona benoemt de wethouder: “De inzet van handhaving op de naleving van maatregelen en leerlingenvervoer waarbij extra ritten zijn ingezet voor één op één vervoer”. Verder wordt verwezen naar de ziektegolf onder de WVS medewerkers die parallel liep aan de voorjaarspiek in het groenonderhoud. In die periode is een hoveniersbedrijf ingezet. Andere posten die de gebukt gingen onder corona waren maatwerkdienstverlening 18+ waarbij kosten zijn gemaakt voor een aantal jeugdzorgarrangementen en de inzameling van oud papier, tijdens de lockdown werden de beladers van de afvalinzamelaar ingezet in plaats van de vrijwilligers.
Indirecte financiële baten met betrekking tot corona zijn volgens de wethouder de leges: “Er zijn in 2020 meer aanvragen ingediend voor een omgevingsvergunning. Mogelijk als gevolg van het thuiswerken, aanvragen voor het plaatsen van een dakkapel of aanbouw. In totaal hebben we in 2020 het dubbele aan leges ontvangen, goed voor € 675.000,00.


Risicoreserve Corona
Bij de bestemming uit het batig rekening saldo 2019 is de Risicoreserve Coronacrisis gevormd. Een buffer voor financiële risico’s die in 2020 en verder voortvloeien uit de coronacrisis. In de Jaarrekening 2020 zijn hierin de rijksbijdragen opgenomen die (nog) niet nodig waren om de extra kosten te dekken. De stand Risicoreserve Coronacrisis per 31 december 2020 bedraagt € 1.228.005,00.

Als extra inkomsten op de Jaarrekening 2020 noemt de wethouder de Provinciale bijdrage in het kader van Ruimte voor Ruimte en extra budget van het Rijk voor Veilig Thuis. De werkzaamheden aan de Zuidelijke tak van de omleiding hebben ertoe geleid dat planmatig onderhoud wegen met een bedrag van € 370.000 wordt overgeheveld. De wethouder geeft uitleg: “Onderhoud dat samenviel met werkzaamheden ten behoeve van de nieuwe omleiding, en om die reden vooruit is geschoven”, waarbij hij het Moervenstraatje als een van de voorbeelden benoemt.


Jeugdzorg

Over de kosten Jeugdzorg laat Lazeroms weten: "Tot nu toe hebben we deze kosten onder controle, wel moeten we alert zijn op de stijgende lijn die we hierin bespeuren. We zetten binnen onze gemeente vooral in op hulp aan de voorkant waardoor op tijd kan worden ingegrepen als escalaties dreigen”. Tot slot sluit de wethouder de toelichting op de Jaarrekening 2020 positief af met de woorden: "Met een uitstekende weerstandscapaciteit van maar liefst 2.2, terwijl gestreefd wordt naar een ratio tussen de 1.0 en 1.4”.[n]