Jac en Cor genieten samen nog volop van het leven.
Jac en Cor genieten samen nog volop van het leven. FOTO CORINE ROKS

‘Op de kermis sloeg de vonk over’

SCHIJF - Jac Koeken en Cor Koeken-Dams (87) uit Schijf vierden op zaterdag 22 mei hun briljanten bruiloft. In Zundert, de woonplaats van de jonge Cor, leerden zij elkaar kennen. Daar werd de liefde ook bekroond met het boterbriefje. In Wernhout stichtten zij hun gezinnetje en werd de boomkwekerij opgebouwd. Op Schijf genieten zij nu al vijfendertig jaar van hun rust na een arbeidsintensief leven.


DOOR CORINE ROKS


Dat genieten doen zij met veel plezier op hun bankje in de kern van Schijf. Deze werd in januari door de gemeente Rucphen aan de heer Koeken geschonken, ter ere van zijn honderdste verjaardag. “We gaan er elke dag wel even heen en genieten dan samen van het uitzicht. Spelende kinderen, passerende bekenden en natuurlijk de eikenboom,” geeft mevrouw aan.


Kermis

De kermis blijkt een uitgelezen plek voor jongeren om elkaar te ontmoeten, vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De bakermat van de liefde, zo ook voor de jonge Jac en Cor. “Na het dansen bood Jac aan me thuis af te zetten. De vonk sloeg over, ondanks ons leeftijdsverschil van 12,5 jaar,” lacht mevrouw. Het kersverse paar settelde zich in Wernhout. “Ik woonde na de dood van mijn vader en moeder samen met mijn zus in het ouderlijk huis. Eenmaal getrouwd hebben we op de grond in de buurt een woning gebouwd. Daar hebben we tot mijn 65ste gewoond en gewerkt. We runden een boomkwekerij en verbouwden aardbeien. Ik ben een echte natuurmens, altijd buiten, het liefst tussen de bomen”, geeft Jac Koeken aan. Die bomen werden zorgvuldig opgekweekt: “We raapten eikels en plukten zaden van de es en de berk. Als de plantjes zo’n halve meter groot waren, verkochten we ze aan Jos Denissen. Inkoopkosten hadden we nauwelijks,” aldus mevrouw. Op het adres aan de Poppeldonk krijgt het echtpaar drie dochters. “We hebben nu zeven kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen.” Een van de dochters heeft de zaak overgenomen. “We hebben geruild, zij woonde op Schijf, het huis waar wij nu al zo’n vijfendertig jaar wonen,” vult Cor Koeken-Dams aan. Mevrouw sluit zich als jong meisje aan bij de Boerinnenbond. “Dat was een sportclub waar ik leiding gaf. Sporten doe ik nog steeds, ik ben vanmorgen voor het eerst sinds maanden weer naar de gym bij D’n Hoge Dries geweest.” Voor deze week heeft mevrouw een spelletje kaart op de agenda staan: “Gezellig, zie ik alle bekenden weer.”

Jarenlang heeft mevrouw een zetel gehad in het bestuur van de KBO, een oorkonde aan de muur getuigt hiervan. Nog steeds is zij van de partij als de KBO een activiteit organiseert. Tijd voor uitstapjes naar het buitenland kreeg het echtpaar pas na het pensioen, zij genoten vooral van mooie busreizen binnen Europa.

Nog steeds gaan ze samen erop uit, maar dan met de auto op familiebezoek. Kleine ritjes in de buurt, waarbij mevrouw het stuur hanteert. Meneer is wel wat huiselijker ingesteld, hoewel hij na zijn pensioen graag te vinden was in het bos nabij abdij Maria Toevlucht tussen Zundert en Schijf. ”Daar hielp ik de boswachter met het bijvoeren van de schapen.” Nu geniet hij vooral onder de tulpenboom in zijn hof, waaronder hij graag vertoeft met zonnig weer. ”Buitenlucht doet een mens goed, daar word je vrolijk van,” is zijn wijze raad. [n]