Veel lof voor Wmo-ondersteuning Gemeente Rucphen.
Veel lof voor Wmo-ondersteuning Gemeente Rucphen. FOTO ADDO SPRANGERS

Inwoners geven ondersteuning vanuit Wmo een 7,7

RUCPHEN - Inwoners uit de gemeente Rucphen geven, gemiddeld genomen, een dikke voldoende (een 7,7) voor de ondersteuning die zij vorig jaar vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ontvingen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Steeds meer inwoners vinden dat er samen met hen naar een oplossing voor de hulpvraag is gezocht. In 2019 was dat 75% en in 2020 80%. Daarnaast is er een forse toename van het aantal cliënten die van mening zijn dat zij op tijd werden geholpen: van 66% in 2019 naar 73% in 2020.


Compliment

“Ik ben enorm trots op de behaalde resultaten,”aldus wethouder Suzanne Breedveld. “In het samen zoeken naar oplossing zit de toekomst. Onze inwoners nemen zelf de regie en kloppen aan bij de gemeente wanneer nodig. Daar kunnen ze rekenen op een meedenkende houding van onze professionals in het Zorgloket. De beperkingen door corona maken dat we extra blij zijn met de mooie waardering van onze cliënten. Ook voor de zorgaanbieders is dit een welverdiend compliment. Zij hebben hun (alternatieve) zorg onder heel lastige omstandigheden moeten leveren, maar zijn daar heel goed in geslaagd.”


Verbetering

De resultaten uit het uitgevoerde cliëntervaringsonderzoek worden door de Gemeente Rucphen naar eigen zeggen gebruikt om de ondersteuning steeds verder te verbeteren. Op alle onderdelen is in ieder geval een stijging van de tevredenheid van de inwoners te zien. Dat blijkt onder meer uit het cijfer dat cliënten aan het keukentafelgesprek geven: gemiddeld een 7,7. Dit gemiddelde ligt hoger dan in 2019 (7,4) en in 2018 (7,1). Maar liefst 80% van de cliënten vindt dat in het keukentafelgesprek samen gezocht is naar een oplossing, 85% vindt de kwaliteit van de ondersteuning goed en 83% vindt dat hij of zij zich beter kan redden door de geboden ondersteuning. Volgens het rapport is 43% van de cliënten op de hoogte van de mogelijkheid tot onafhankelijke cliëntondersteuning.

Ruime respons

In totaal ontvingen 811 cliënten een uitnodigingsbrief met het verzoek om deel te nemen aan het onderzoek. 430 cliënten hebben de vragenlijst volledig ingevuld.

Dit is een respons van 53%. Vorig jaar bedroeg de respons 49%.