Vanuit buurgemeente Zundert is een initiatief opgestart samen met Waterschap Brabantse Delta om regenpijpen van het rioolstelsel af te koppelen middels afkoppelstenen genaamd Brickeys.
Vanuit buurgemeente Zundert is een initiatief opgestart samen met Waterschap Brabantse Delta om regenpijpen van het rioolstelsel af te koppelen middels afkoppelstenen genaamd Brickeys. Foto: Addo Sprangers

CDA-fractie Rucphen pleit voor introductie Brickeys

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Door de wateroverlast ontstaat een overbelasting van het rioolstelsel waar allemaal schoon water in wegspoelt. De CDA-fractie pleit daarom voor de introductie van zogeheten Brickeys, zoals die ook in buurgemeente Zundert zijn geïntroduceerd.

“Regelmatig wordt er gesproken over de verandering van het klimaat,” schrijft CDA-fractievoorzitter Tosca Goorden in een brief aan het Rucphense college van burgemeester en wethouders. “Er komen meer periodes van warmte en droogte, maar er komen ook meer extreme lokale buien die wateroverlast veroorzaken. Door de wateroverlast ontstaat een overbelasting van ons rioolstelsel waar allemaal schoon water in wegspoelt. Door de droge en warme periodes hebben we een tekort aan grondwater voor de boeren die hun gewassen moeten beregenen maar ook voor de natuur waar het water niet terecht komt, met alle gevolgen van dien. Vanuit buurgemeente Zundert is een initiatief opgestart samen met Waterschap Brabantse Delta om regenpijpen van het rioolstelsel af te koppelen middels afkoppelstenen genaamd Brickeys. Het initiatief dat is ontwikkeld zorgt ervoor dat het mes aan twee kanten snijdt. Minder belasting op het rioolstelsel en de verenigingen krijgen voor iedere afkoppelsteen tien euro in hun eigen kas.” Zij wil nu graag van burgemeester en wethouders weten of zij op de hoogte zijn van dit initiatief en zo ja, of zij bereid zijn een soortgelijk initiatief tot stand te brengen in de gemeente Rucphen.