Mano Oomen, directeur Gebroeders Oomen B.V. noemt het project Centrumplan Rucphen een niet alledaagse klus.
Mano Oomen, directeur Gebroeders Oomen B.V. noemt het project Centrumplan Rucphen een niet alledaagse klus. Foto: Corine Roks

‘Geweldig om in eigen woonomgeving zo’n mooi project te mogen realiseren’

Door: Addo Sprangers Algemeen

“Geweldig om in je eigen woonomgeving zo’n mooi project te mogen realiseren,” zo laat directeur Mano Oomen van Gebroeders Oomen B.V. weten als hem gevraagd wordt naar project Centrumplan Rucphen.

Spectaculair noemt hij de vervanging van het vuilwaterriool, dat zich onder de oude vaart bevindt. “De oude vaart stroomt in een diepgelegen koker van zo’n twee meter doorsnee vanaf de Schijfse Vaartkant richting Gebrande Hoefstraat, dwars onder het nieuwe plein door. Onder deze koker, die er al lag, hebben we op vier meter diepte het vuilwaterriool vervangen. Een niet alledaagse klus, waarbij we ook twee nieuwe zinkerputten hebben geplaatst.” Oomen noemt het een unieke kans als alle bestrating moet worden vervangen: “Dat bracht ons in de gelegenheid het centrum van Rucphen te kunnen voorzien van een geheel nieuw en innovatief rioolstelsel.” Hij vertelt over de aanleg van het regenwater infiltratie systeem waarbij het hemelwater aan de natuur wordt teruggegeven door middel van geperforeerde buizen. Bij hevige regenbuien stroomt het water in snel tempo richting opvangsystemen als wadi’s. Voor het afvalwater wordt - samen met waterschap Brabantse Delta -  een nieuw persriool aangelegd. Oomen meldt keurig op schema te lopen. “Medio november ronden we het project af met het deel tot de Martinusstraat. Dan is het Rucphens centrum zowel onder- als bovengronds geheel vernieuwd.” De aannemer laat zich tot slot zeer positief uit over de samenwerking met ondernemers, bewoners en Gemeente Rucphen.