Vader Perry en zoon Sven samen op de Zündapp.
Vader Perry en zoon Sven samen op de Zündapp. FOTO JOHAN WAGENMAKERS

De geur en het geluid van oude bromfietsen

ZEGGE - Op hun nostalgische brommers vertrokken zondagochtend vanaf het dorpsplein zo’n 170 deelnemers voor een tocht van 75 kilometer door het Noord-West-Brabantse landschap. De uitbater van café Kerkzicht, Marcel Nieuwdorp, die drie jaar geleden de organisatie van de Roosendaalse Brommervrienden overnam en de tocht omdoopte in Zeggse Pelgrim Tocht, was dik tevreden met deze grote opkomst.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Het kenmerkende geluid van bromfietsen en de geur van benzine hing de gehele ochtend als een soort warme deken over het plein. Van heinde en verre waren liefhebbers van oldtime bromfietsen afgekomen op de Zeggse Pelgrim Tocht. Deze derde editie voerde de deelnemers via Noordhoek en Klundert naar Willemstad waar bij Fort Sabina een tussenstop was ingelast. Daarna ging het terug naar Zegge via Dinteloord, Oud Gastel en een stukje Roosendaal. De volledig uitgepijlde route kon individueel, in groepjes of achter een voorrijder worden afgelegd. 


Eerste zondag in juli

“De tocht op zich bestaat al vele jaren en heb ik drie jaar geleden, na het overlijden van de organisator, min of meer geadopteerd omdat het zonde zou zijn dat deze weg zou gaan,” vertelt Marcel Nieuwdorp, die er sterk aan denkt om zelf ook zo’n ouderwetse brommer aan te schaffen. “Vrijwilligers van de oude organisatie van de Roosendaalse Brommervrienden dragen de tocht nog steeds een warm hart toe en helpen of rijden zelf mee. Deelnemers komen uit Zeeland, Alblasserdam en zelfs België. Vanwege corona was de tocht vorig jaar in augustus, maar normaal gezien is deze altijd op de eerste zondag van juli.”


Jeugdig

“Je blijft er jeugdig bij en het roept nostalgische gevoelens op,” zegt Jan Buurstee uit Oud Gastel, nippend aan de koffie en klaar om aan de tocht te beginnen. Een jaar of zes geleden heeft hij een blauwe Zündapp aangeschaft. “Het is gezellig en leuk om samen met enkele vrienden dit soort tochten te maken.” Ook het sleutelen aan de bromfiets geeft hem plezier. “Voor Zündapp en Kreidler zijn nog volop onderdelen te krijgen, voor de andere merken is dat wat moeilijker. Gelukkig heb ik er niet veel stukken aan dus kost het wat dat betreft geen tijd. Mijn vrouw heeft zelf ook een brommertje. Een Spartamatic. Zij is er vandaag niet bij omdat ze moest werken.” Sven Megens, eveneens uit Oud Gastel, stapt juist met zijn vader op een paarse Zündapp. “We hebben altijd samen op een tandem gewielrend en aan wedstrijden voor ID-renners meegedaan, maar daar had hij ineens geen zin meer in. Dan is dit een goed alternatief. Nu zit hij bij mij achterop de brommer,” verklaart vader Perry.


Strijd

Ries Melissen is verantwoordelijk voor het uitzetten van de route. “Vooraf bedenk ik welke kant we opgaan. Dan zorg ik voor een afwisselende tocht met mooie natuur, maar ook dat we dwars door dorpjes rijden zoals nu Noordhoek, Klundert en Dinteloord.” Zelf rijdt Ries al 45 jaar geen brommer meer, maar in zijn jonge jaren had hij een stoere Kreidler. “Het is mooi om te zien dat de strijd die er destijds was tussen Kreidler en Zündapp nu nog steeds bestaat en het tegen elkaar opgaat,” lacht hij alvorens in de bezemwagen te stappen en achter de laatste brommer aan te rijden, daarbij hopend dat zijn diensten vandaag niet nodig zijn.[n]