V.l.n.r. Bart Nouws, Hugo en Joyce Martens en Martien de Bruijn.
V.l.n.r. Bart Nouws, Hugo en Joyce Martens en Martien de Bruijn. FOTO CORINE ROKS

Inrichting Binnentuin krijgt steeds meer vorm

RUCPHEN - Het hoogste punt van wielerretail Martens is bereikt en dat nodigde afgelopen donderdag uit tot een update. Hugo en Joyce Martens gaven uitleg over het gebouw aan de rand van De Binnentuin, de plek waar zij hun wielerzaak medio december gaan voortzetten. Wethouder sport, Martien de Bruijn, laat zich verheugd uit over de lokale partijen, zowel de ondernemers als bouwbedrijf gebr. Nouws komen van eigen bodem.


DOOR CORINE ROKS


Zo’n acht jaar geleden ontstond bij het echtpaar Martens het idee om hun fietsenzaak op die locatie voort te zetten. “We zitten nu in het centrum van Rucphen, maar zijn daar uit ons jasje gegroeid. Toen de plannen van een experience centrum in de ijskast werden gezet, hebben wij ons aangesloten bij de groep van ondernemers en verenigingen die zich sterk maken voor de invulling van de Binnentuin”, geeft Hugo aan.


Bestemming detailhandel

“Een unieke kans om de zaak naar deze plek te verhuizen. Een groot perceel op zichtlocatie met bestemming detailhandel, waar vind je dat nog. En ook nog eens een splinternieuwe wielerbaan op loopafstand waarop onze klanten de racefietsen kunnen testen. Er ligt daar ook een parcours voor de veldrijders, handig voor onze mountainbikeliefhebbers”, aldus de ondernemers. Niet alleen uitdaging op de buitenbanen, ook binnen komen veldrijders aan hun trekken. “In plaats van een hoofdtrap hebben we gekozen voor een 42 meter lange helling, met een klim van 14 procent, vergelijkbaar met de Cauberg in Valkenburg”, aldus Hugo. Bouwbedrijf Gebr. Nouws werd gekozen om het project te realiseren, mede door hun expertise voor het maken van deze helling. Bart Nouws van het gelijknamige bouwbedrijf over het project. “In elk project schuilt een uitdaging, zo ook in deze bouw met de bijzondere binnen structuur. De buitenkant van het gebouw wordt voorzien van aparte wandbeplating en metselwerk. Verder is het gebouw geheel gasvrij, het wordt verwarmd en gekoeld met aardwarmte. Begin mei zijn we gestart met de bouwwerkzaamheden”.


Bikefitting

De zaak aan de Sint Martinusstraat in het centrum van Rucphen verdwijnt. Al 23 jaar runt Martens daar de speciaalzaak voor tweewielers. “Op onze nieuwe locatie hebben we een betere doorstroom voor reparatiewerkzaamheden, ons assortiment wordt vergroot met ook meer demofietsen, en de bikefitting krijgt een centrale plaats in de winkel”, Martens vervolgt: “We zijn straks beter bereikbaar voor onze klanten uit andere kernen. We zitten recht aan de nieuwe rondweg”. De nieuwe locatie is zowel logistiek strategisch gelegen alsmede als uitvalbasis voor de wielersport. De parkeerplaats aan De Vijfsprong fungeert voor vele wieler- en veldwedstrijden als start- en eindpunt. Een wens die op het lijstje van Hugo staat is een verbinding met de mountainbikers route naar Rucphen. Een route, speciaal voor dit doel gemarkeerd in het bos, waar liefhebbers van heinde en verre speciaal voor naar Rucphen afreizen. De parkeerplaats wordt herzien. Wethouder de Bruijn hierover: "Naast het gebouw wordt een centraal toegangsplein gerealiseerd. Dit plein biedt toegang tot de verschillende sportdisciplines van De Binnentuin. Een sportpromenade leidt bezoekers onder andere richting wielerbaan. Een prachtig sportgebied, waarin vele takken van sport vertegenwoordigd zijn. En vrijwel alles is gerealiseerd met lokale ondernemers en verenigingen uit de gemeente Rucphen”. Tot slot laat de wethouder weten na de zomervakantie van start te willen gaan met de aanleg van het nieuwe zwembad dat achter de wielerretail wordt gerealiseerd. [n]