wethouder Laura Matthijssen huldigt Adrie van Aart
wethouder Laura Matthijssen huldigt Adrie van Aart Foto: Matthijs Roks

Een unieke prestatie van Adrie van Aart

RUCPHEN  - Het begint zoals bij iedereen. Meelopen met je kinderen als ze op de basisschool zitten. Maar waar de meesten ophouden als de kinderen naar het middelbaar onderwijs gaan ging Adrie van Aart door. Inmiddels heeft ze dit jaar voor de 40ste keer meegelopen met de Avondvierdaagse. Een unieke prestatie, want niemand in Rucphen ging haar voor. Ze kreeg dan ook na afloop de medaille uitgereikt door wethouder Laura Matthijssen met en bos bloemen en een kleine attentie.


DOOR KRIJN TEN HOVE 


Nadat de kinderen naar de middelbare school gingen is ze gewoon doorgegaan. "Je kon destijds als groep was mee blijven lopen, dat hebben we ook gedaan. We zijn als gezin altijd sportief geweest. Mijn man wandelt elke ochtend, ik doe dat één keer in de week. daarnaast fietsen we veel en zwem ik veel. En ook onze kinderen en kleinkinderen zijn sportief. Het zit dus in de genen", geeft Adrie aan. 


'Het sportieve zit in de genen in onze familie'



Na een jaar stilstand, als gevolg van de Corona pandemie kon de editie 2020 niet doorgaan, heeft ze dit jaar toch weer deelgenomen. Ondanks dat ze meerdere in het gesprek aangeeft dat als ze een keer niet deelneemt dat ze dan ook stopt. Maar overduidelijk is dat Adrie geen type is om stil te zitten. "Als we fietsen dan fietsen we ook tochten van gemiddeld 100 kilometer."


Ochtendvierdaagse

Het was dit jaar een bijzondere editie geeft ze aan. "Je kreeg een maand de tijd om de routes te lopen en kon zelf bepalen wanneer. Het was dus voor ons geen avondvierdaagse meer maar een ochtendvierdaagse. Je kreeg QR codes die je moest scannen. Ik had nog nooit van een QR code gehoord. En vervolgens moest je routes lopen. Het waren routes van 10 kilometer waar je normaal twee uur over zou doen, nou wij deden er soms wel ruim drie uur over. Omdat we regelmatig toch verkeerd liepen. Al met al hebben we misschien wel het dubbele gelopen van wat de bedoeling was", lacht ze. 


Om te bewijzen dat je niet alleen maar scande maar ook de route echt liep waren er ook nog vragen gesteld. "Het leek daarmee wel een ouderwetse puzzeltocht."

 

De verrassing kwam toen ze de na laatste route binnen kwam. "Zullen we gelijk maar aan het officiële gedeelte beginnen werd er gezegd. Waarna de wethouder met een mooie medaille kwam, en bos bloemen en een fles wijn. Vervolgens kregen we ook nog een bon om ergens te gaan eten. Onverwachts en leuk."


Goed bevallen

De nieuwe opzet van de avondvierdaagse beviel goed. "Natuurlijk moest het vanwege de maatregelen anders maar dat is me best goed bevallen, dat mogen ze zo aanhouden",  geeft Adrie aan. Waarmee ze al vast vooruitloopt op de 41e deelname aan de Avondvierdaagse. Want die zal er zeker gaan komen, als het aan Adrie ligt.[n]