Uitleg bij Fort de Roovere
Uitleg bij Fort de Roovere Foto: jan uitdehaag

RAS sportief en educatief naar Bergen op Zoom

RUCPHEN - Dinsdag 13 juli hield de RAS (Rucphense Actieve Senioren) haar maandelijkse fietstocht. De reis ging ditmaal naar Halsteren en Bergen op Zoom. Het was niet alleen fietsen, maar ook het leren kennen van bijzonder dingen in onze mooie omgeving.


Twee jaar geleden hadden we al een excursie tocht gehad in de mooie oude binnenstad van Bergen op Zoom. Deze keer ging de tocht naar Halsteren, waar het Fort de Roovere werd bezocht.


Informatieve
fietstocht


Dit is een van de grootste forten van de West Brabantse Waterlinie. In 2010 is het fort helemaal opgeknapt. De bezoekers kunnen bij de Oostwal  door een loopgraaf door het water,ook wel bekend als de Mozesbrug. Ook is er in 2018 een nieuwe theatertoren gerealiseerd, de Pompejus.
Beide zaken werden door de fietsers met veel genoegen en belangstelling bekeken.


Binnenschelde
Na de lunch in Halsteren ging de tocht via een aantal tussenstops neer de Binnenschelde in Bergen op Zoom. Dit is een recreatieplas die zijn naam ontleend aan de Oosterschelde die vroeger tot aan Bergen op Zoom reikte. Onderweg is er gestopt bij de Waterschans, waar de restantenvan de getijdenhaven nog te bewonderen zijn. Een grote sluisdeur werd bezichtigd. Deze kon in vroegere tijden worden gesloten om Bergen op Zoom te behoeden voor grote overstromingen.
Ook het natuurgebied van de Kraaienberg met zijn schapen en loslopende paarden werd bezocht.
De voorbereiding en de uitleg bij deze tocht was in handen van een lid van RAS met zijn roots in Bergen op Zoom.
Met veel enthousiasme nam hij de fietsers mee in zijn verhalen. Het werd een sportieve en daarnaast ook een zeer informatieve fietstocht, die bij iedereen zeer in de smaak viel.[n]