Jens Martens: 'Het grootste deel van mijn familie woont in Schijf, waarvan de helft in de bouwtent meehelpt'
Jens Martens: 'Het grootste deel van mijn familie woont in Schijf, waarvan de helft in de bouwtent meehelpt' Foto: Corine Roks
CORSO ZUNDERT

Jens (14) draagt als lasser belangrijk steentje bij aan corsowagen Schijf

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Van de vaste bouwers binnen buurtschap Schijf is Jens Martens uit Etten-Leur de jongste. Lassen, dat is zijn specialisme. Daarom is hij al vanaf het begin betrokken bij de opbouw van de wagen ‘Do not disturb’. 

Een deel van de boom waaraan de luiaard hangt is gelast door de 14-jarige scholier die wel raad weet met zijn vrije tijd in de schoolvakantie. “Het grootste deel van mijn familie woont in Schijf, waarvan de helft in de bouwtent meehelpt. Als klein jongetje ging ik altijd met mijn oma een kijkje nemen en zag hoe wagen stap voor stap vorm kreeg. Ik wilde heel graag mijn steentje bijdragen, mijn eerste klus was het helpen bij het plakken,” weet Jens zich te herinneren.

Lascursus

Hij vervolgt: “Buurtschap Schijf geeft lascursussen. In 2018 en 2019 heb ik deze cursussen gevolgd. Eerst uitleg en oefenen aan de werkbank, daarna het echte werk, een stuk lassen aan de wagen. In 2019 had ik mijn debuut, een paddenstoel op de wagen ‘Queeste’. Dit jaar heb ik een deel van de boom waaraan de luiaard hangt voor rekening genomen.” Het lassen is voor Jens niet onbekend. In het loonbedrijf van zijn vader maakte hij al kennis met kleine klusjes. Nu is hij de gehele zomervakantie te vinden in de bouwtent van buurtschap Schijf. “Samen met mijn broertje van dertien”, vult hij aan. Jens volgt de HAVO op de KSE in Etten-Leur. Hij weet al precies wat hij later wil worden: “Loonwerker in de agrarische sector en bosbouw en voetbalvelden egaliseren.”