Links Walter Pesman, daarnaast Bjorn Marijnissen en daarachter de muzikanten.
Links Walter Pesman, daarnaast Bjorn Marijnissen en daarachter de muzikanten. Foto: FOTO CORINE ROKS

Het jaar 2022 wordt druk voor musici Zegge

Door: Corine Roks Algemeen

ZEGGE - Ondanks de uitval van optochten, concoursen, kampioenswedstrijden en natuurlijk het Gemeentelijk Muziek Concours vanwege de pandemie wordt er door de muzikanten van St. Cecilia uit Zegge flink gerepeteerd op muziekstukken. Dat geldt voor zowel de harmonie als het tamboerkorps. Algemeen leider Tamboerkorps, Walter Pesman, en (technisch) voorzitter van St. Cecilia, Bjorn Marijnissen, verklaren waarom de Zegse musici zo fanatiek blijven.

DOOR CORINE ROKS

“Jaarlijks hebben we normaliter zo’n acht á negen straatoptredens, zowel in binnen- als buitenland. De laatste optredens van de tamboers dateren uit november 2019, ik meen bij de intocht van de Sint in Zegge en Roosendaal,” geeft Pesman uitleg over de ‘verplichte’ pauze. Reikhalzend wordt uitgekeken naar twee grote concoursen: “Het Wereld Muziek Concours (WMC) Kerkrade dat in juli 2022 op de agenda staat waar de tamboers vier keer op rij goud wisten te behalen en de Marswedstrijden HAMONT België, dat vanwege corona ook is uitgesteld naar 2022”, vervolgt hij.  Het tamboerkorps heeft twee Nederlandse titels op haar naam. “De eerste keer dat we de Nederlandse Kampioenschappen wonnen was in 1978, in 2000 pakten we voor de tweede maal het goud. Als amateurvereniging zitten we in de top vijf van Nederland.” 

De muzikanten krijgen het druk in 2022, met ook Night of the Zeg op het programma. “Wordt eens in de drie jaar gehouden in de Maria Boodschap kerk op de Zeg. Een avond vol muziek en aanverwante optredens. Altijd helemaal uitverkocht. In 2020 helaas gecanceld, maar in 2022 hopen we het publiek weer te kunnen verrassen,” geven de heren aan. Eveneens binnen het Gemeentelijk Muziek Concours waarin majorette- en muziekverenigingen uit de gemeente Rucphen tegen elkaar wedijveren gooien de Zegse tamboers hoge ogen. De Zegse harmonie is minder gericht op de overwinning. 

Bjorn hierover: “Wij zijn meer een gezelligheidsvereniging. Bij intochten, braderieën, bevrijdingsfeesten en concerten zijn wij van de partij. Zo ook bij concoursen in de lagere klasse.”

Muziekplatform Rucphen

Ondanks de beperkingen rond corona zijn er mooie initiatieven ontstaan. “Medio september gaat naar verwachting ‘Muziekplatform Rucphen’ online met filmpjes van muziekverenigingen uit de gemeente Rucphen. Onze harmonie heeft gekozen voor La Storia, een stuk met veel tempowisselingen gekoppeld aan een verhaal. Het tamboerkorps pakt ruig uit, met muziek van de band Toto,” tipt Bjorn Marijnissen. In totaal telt St. Cecilia Zegge zesenvijftig leden waarvan er tweeëndertig deel uit maken van het tamboerkorps. Vierentwintig leden vormen de harmonie. “Jeugd is goed vertegenwoordigd bij de slagmuzikanten, de gemiddelde leeftijd bij de harmonie ligt wat hoger,” aldus bassist Bjorn. Binnen de mogelijkheden hebben zowel de tamboers als de harmonie tijdens de pandemie in kleine groepjes gerepeteerd waaruit zelfs vaste ensembles zijn ontstaan. Muziekdocent Corné Pas heeft gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving, elke vrijdag kregen de tamboers oefeningen toegestuurd. De muziekvereniging maakt zich sterk voor de jeugd, met muzieklessen op de basisschool en de Hakkie Takki lessen waarin jonge slagwerkers zich kunnen uitleven. [n]