Stelling bij tekst.
Stelling bij tekst. AFBEELDING SV EEUWIG SCHAAK

Er wordt weer geschaakt in Rucphen

RUCPHEN - Het schaakleven heeft lang stilgelegen door corona, maar begint nu weer op gang te komen. Ook in Rucphen. Na anderhalf jaar wachten is het eindelijk zo ver: we gaan weer schaken!


Vanaf donderdag 9 september wordt er elke donderdagavond vanaf 20.00 uur geschaakt door schaakvereniging Eeuwig Schaak in 't Trefpunt in Rucphen (Raadhuisstraat 80). Iedereen kan meedoen, ongeacht welk niveau. De schaaksport staat, met name dankzij de Netflix-serie The Queen's Gambit, al enige tijd in enorme belangstelling en naar verluid staan velen te popelen zich met anderen te meten op de 64 velden, maar de ironie van het lot wou dat juist tijdens die vernieuwde belangstelling voor de schaaksport het hele schaakleven plat kwam te liggen door corona. Maar nu mag het weer, nu kan het weer. En iedereen die maar wil kan ook in Rucphen ervaren hoe het is om zelf een potje te schaken. Niet achter de computer, niet op de telefoon, maar face to face. En na de partij na-analyseren en achter de bar nog gezellig nakeuvelen. En voor wie wil schaken, maar het nog niet kan of nog niet aandurft om tegen anderen te spelen is er bij Eeuwig Schaak ook de mogelijkheid wat extra lessen te krijgen. U zult zien dat u verrassend snel aan kunt sluiten bij het niveau van de anderen.

Voor verdere vragen kunt u terecht bij Kees van Hogeloon, tel. 0165-546665 of 06-36105262.

Het personage Beth Harmon uit The Queen's Gambit is een verzonnen personage, maar de schaakpartijen uit de serie zijn wel echt. Zo bereikte Beth Harmon tegen de Rus Girev de afgebeelde stelling. Deze stelling kwam "toevallig” ook op het bord in de partij tussen de Rus Dmitri Jakovenko en de Nederlander Daniël Stellwagen in 2007 in Wijk aan Zee. Jakovenko (met wit) sloeg de pion op b7, maar het bracht hem weinig soelaas en hij kwam niet verder dan remise. Beth Harmon deed het in The Queen's Gambit beter. Zij speelde 1.h4-h5! Na 1..,hxg4 2.hxg6 moet zwart een stuk geven om 3.Th7 met mat te voorkomen. In The Queen's Gambit volgde 1...,Te1-e2 2.a3-a4,Te2xb2+ 3.Ka2-a3,h6xg5 4.h5xg6,Tb2-h2 5.Tc7xb7,g5-g4 6.Tb7xa7.g4-g3 7.Ta7-h7+ en na de noodgedwongen torenafruil wandelen wits a- en b-pion vrolijk en ongehinderd naar de overkant om tot dame te promoveren.[n]