Zonnebloemen voor Nellie Hagedoorn en Nelly Verwijmeren.
Zonnebloemen voor Nellie Hagedoorn en Nelly Verwijmeren. FOTO CORINE ROKS

Feestelijk eerbetoon aan Nellie en Nelly

RUCPHEN - Soms kan het verzetten van een jubileum best gunstig uitpakken, zoals bij de Zonnebloem Rucphen die in maart van dit jaar haar 25-jarig bestaan wilde vieren. Twee vrijwilligers, Nellie Hagedoorn en Nelly Verwijmeren, die mede Zonnebloem Rucphen hebben opgericht, zouden hierbij op gepaste wijze worden onderscheiden. De reden dat de feestelijkheden werden uitgesteld laat zich raden.


DOOR CORINE ROKS


Afgelopen week werden ze alsnog in het zonnetje gezet tijdens een gezellig samenzijn van vrijwilligers en gasten in dorpshuis Agora. Beide dames ontvingen daarbij een prachtig boeket met bloemen van dit seizoen: zonnebloemen! Maar niet voordat wethouder Suzanne Breedveld-De Ruiter de beide Nellie(y)’s een gouden insigne en oorkonde heeft overhandigd. “Als vrijwilliger maak je niet alleen de gasten blij, je wordt er zelf ook vrolijk van. Het is mooi werk dat jullie doen, we hebben elkaar, en zeker in deze tijd, hard nodig,” spreekt zij hen toe. 


Samenzijn

Gerrit van Hoek, voorzitter van het afdelingsbestuur, opent met de woorden: "Op 25 maart stond de viering van ons 25-jarig jubileum gepland. Helaas hebben we dit moeten uitstellen, een nieuwe datum wordt nog bekendgemaakt. Wel willen we op deze eerste bijeenkomst van dit turbulente jaar twee dames in het zonnetje zetten.” De kerntaak van Zonnebloem Rucphen is het bezoeken van mensen met een lichamelijke beperking. Dat gebeurt met regelmaat door de vaste vrijwilligers. Daarnaast organiseert zij bijeenkomsten ter bevordering van het samenzijn. Zonnebloem Rucphen is opgericht in 1995, mede door de inspanning van de jubilerende dames. "Ik was gestopt met mijn werk om voor mijn moeder te zorgen”, vertelt Nelly Verwijmeren (74). Na haar overlijden zag ik op de Kabelkrant een wervingsactie voor vrijwilligers bij Zonnebloem in Rucphen. Dat leek me wel wat en heb me direct aangemeld. Het was 1995 en direct werd ik ingezet als vrijwilliger voor de vakantieweek. Inmiddels ben ik vijftien keer mee geweest. De laatste jaren had ik zelfs een functie in de staf, as assistent-hoofd. Samen brachten we de week dan tot een succes. Het waren altijd fantastische weken.” Het verhaal van Nellie Hagedoorn (68) begint bij het Steunpunt waar zij als vrijwilliger werkte. "Ik kwam uit het onderwijs en had wat tijd over. De mensen daar, ondersteunend lid van de Nationale Zonnebloem, vonden het zo jammer dat Rucphen geen afdeling had. Dit in tegenstelling tot de dorpen als Sprundel en Sint Willebrord waar altijd leuke uitstapjes voor de leden werden georganiseerd. In 1994 zijn we met een aantal vrijwilligers rond de tafel gegaan. Onder de vleugels van Zonnebloem Sint Willebrord hebben we ervaring opgedaan. In 1995 werden we zelfstandig en werd afdeling Rucphen een feit,” aldus Nellie Hagedoorn (68) die de functie van voorzitter binnen het vijfkoppig bestuur kreeg. Nog steeds zijn beide Nellie(y)'s binnen Zonnebloem Rucphen heel actief. Nellie Hagedoorn is de schakel tussen diverse maatschappelijke instanties binnen Rucphen. Papierwerk is goed aan haar besteed en nog steeds heeft zij een adviserende rol richting bestuur. Nelly Verwijmeren richt zich meer op voorbereidend werk, waarvoor de garage prima dienst doet als opslagruimte en voor het organiseren van activiteiten. Ook bezoekt zij wekelijks gasten van Zonnebloem Rucphen. [n]