Op voorgrond links molenaar Wim Aarts en rechts voorzitter Jan van den Broek.
Op voorgrond links molenaar Wim Aarts en rechts voorzitter Jan van den Broek. Foto: Corine Roks

Expositie Kunstparel 2020 in molen De Hoop

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - In molen De Hoop in Sprundel vindt komende zondag een bijzondere expositie plaats. Het werk van ruim dertig lokale kunstenaars wordt op die dag tentoongesteld. Daarnaast exposeren leerlingen van basisschool Vinkenbos hun artistiek talent geïnspireerd op de Sprundelse Korenmolen. Dit alles om het 180- jarig bestaan van dit rijksmonument nog eens uitbundig te vieren.

“Wegens het COVID-virus hebben we de feestelijkheden een jaartje uitgesteld, vandaar de benaming Kunstparel 2020,” geeft voorzitter Stichting Molen de Hoop, Jan van den Broek, uitleg. In aanloop naar haar verjaardag werden kunstenaars uitgenodigd om de molen in beeld te brengen. Daarbij werd de hulp ingeroepen van leden van schildersclub Sint Joseph uit Sint Willebrord. “Twee dagen schilderen in de buitenlucht waarbij de molen model stond. Het resultaat maakt onderdeel uit van de expositie,” geven Deen van den Broek en Daniel de Bruijn van de schilders club aan.

Sprundels Blauw

Een aantal leden en molenvrijwilligers gaven voor deze gelegenheid zelfs les op basisschool Vinkenbos. “Aan leerlingen van groep vier tot en met acht. De molen werd verbeeld op tegeltjes in Sprundels Blauw, op boomschijven, en op panelen waarvoor onze leden verschillende sjablonen hadden gemaakt, allemaal te zien tijdens de expo,” vullen de heren aan. Een sjabloon stond ook model voor het bord bij de entree. “Geïnspireerd op een foto van Marlies van Oers uit Sprundel. Wethouder Laura Matthijssen opent de expositie met deze techniek, gevolgd door een woordje van Jac van Trijp namens Beleef Sprundel,” aldus de voorzitter.

Expressie

De opening vindt om tien uur plaats. Daarna kan het publiek tot vier uur genieten van het tentoongestelde werk. Van den Broek hierover: “Ruim 220 schilderijtjes van Vinkenbosleerlingen die bij mooi weer op de molenbelt worden tentoongesteld. In de molen zelf en in aangrenzende tenten worden de schilderijen, tekeningen en foto’s van lokale kunstenaars getoond, waaronder ook de molen in textiel, in verhaalvorm en vertaald in een molenlied. Kortom: de molen schittert zondag in al haar expressievormen.” Behalve kunstzinnige uitingen wordt ook een oud ambacht onder de aandacht gebracht. “Graan vlegelen, waarbij het koren dat op de grond ligt ritmisch met de vlegel van de aren wordt geslagen. Een oud- Hollands ambacht dat met meerdere personen wordt uitgevoerd, vandaar het ritme,” geeft Van den Broek uitleg. “Het publiek wordt hierbij getrakteerd op boterhammen met spek.”

Sprundelse molenaar

Naast de verjaardag van de molen heeft Sprundel nog een heugelijke mededeling wat betreft de molen. Na drie jaar hard studeren is Wim Aarts geslaagd voor zijn molenaarsdiploma. “Een driejarige opleiding die ik op 15 juni met goed gevolg heb afgerond.” Wim vervolgt: “Een heel pittige opleiding met kennis van verschillende molens, zoals een olie-, zaag- en pelmolen. Elke onderdeel heeft een naam die in de verschillende soorten molens weer anders heten. Ik was technicus in de metaal, en nu technicus in het hout,” maakt Wim lachend de vergelijking.