Stelling na de 41e zet
Stelling na de 41e zet Foto: NVT

Pas op voor de
huisschaker

RUCPHEN - Als een huisschaker vroeger een partijtje mee kwam spelen bij een schaakclub, viel dat meestal niet mee voor de huisschaker. De huisschaker had weinig ervaring met schaken, schaakte weinig, af en toe een potje tegen vrienden of familie en dat was het dan, terwijl de clubschaker veel geroutineerder was.


Gevolg was de huisschaker lange tijd zijn of haar partijen verloor op een clubavond en dan toch wel een doorzetter moest zijn om uiteindelijk het niveau van de andere clubspelers te bereiken. Maar tegenwoordig, in het internettijdperk, is dat heel anders. De huisschaker is meestal ook een internetschaker, die al heel wat partijen op internet heeft gespeeld en zo zijn of haar niveau al aardig opgekrikt heeft. Met als gevolg dat de huisschaker bij een eerste kennismaking op een schaakclub de tegenstanders al bijzonder aardig partij kan geven. Afgelopen vrijdag was er bij schaakvereniging De Pion in Roosendaal de “Schaak-Off”. Dat is een wat lelijk woord voor een initiatief van de KNSB (de Nederlandse schaakbond) om schakers van binnen en buiten de verenigingen te verenigen en huis- en clubschakers in vierkampen rapidpartijtjes tegen elkaar spelen. In Roosendaal werden in één van de groepen 3 huisschakers in één groep gezet en om het viertal compleet te maken werd Ted van Eck toegevoegd. Ted van Eck is 10-voudig clubkampioen van Eeuwig Schaak en nog altijd een stuk sterker dan alle deelnemers aan de interne competitie van Eeuwig Schaak. De verwachting was dat hij met twee vingers in de neus de huisschakers van het bord wist te tikken, maar dat pakte anders uit. Huisschaker Stijn Goorden wist Ted compleet te verrassen en Ted wist met bloed, zweet en tranen nog net remise eruit te slepen. 

Er zijn momenteel zeer veel huisschakers actief op internet. Schaken is momenteel “booming”, met name onder jongeren. Als die straks naar de schaakclubs komen, kunnen de huidige clubspelers hun borst nog nat maken. Maar die zullen ze niettemin graag zien komen, want nieuw bloed is altijd welkom! Ook bij Eeuwig Schaak overigens.

Bij Eeuwig Schaak is de competitie alweer begonnen. Daarover later meer. De competitie is alvast begonnen met een partij tussen de twee grootste kanshebbers, Ad Bruijns en Kees van Hogeloon. De laatste jaren treffen zij elkaar bijna altijd meteen in de eerste ronde en dit keer was de indeling nota bene geschied op loting. En net zoals bijna altijd wisten ze geen van beiden beslissend voordeel te halen en werd het remise tussen die twee. Ach ja, zo blijft de competitie in ieder geval spannend...

Intussen heeft Anish Giri (die als jong manneke ook nog op een toernooi in het Jan Tinbergen College in Roosendaal heeft geschaakt!) zich flink uitgeleefd tijdens een toernooi in Rusland. Bij een rapidtoernooi ter ere van de schrijver Tolstoj (die een groot schaakliefhebber was) won hij in een toch niet misselijk deelnemersveld met de monsterscore van 8 uit 9. Dit is een fragment uit zijn partij tegen de Rus David Paravjan. (Zie diagram)

Anish speelde met wit 42.Tf8-g8+!,Kg7-f6 (42...,Kxg8 43.e7-e8D+). Als Anish zijn pion tot dame laat promoveren slaat zwart de witte dame, maar Anish doet het anders: 43.e7-e8P+! Heel elegant. Zwart gaf meteen op.[n]